eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az angolok szerint megérte az áldozatot az olimpia

Büszkék az angolok a jól sikerült olimpiára. Amikor zajlott, szidták. A közvélemény-kutatók kérdéseire adott válaszokból az is kiviláglik, hogy a jó hangulatban és zökkenők nélkül megrendezett nyári olimpia végül az emberek közérzetét is javította, ami fontos tényező most, amikor Nagy-Britannia gazdasági nehézségekkel küzd.

A The Guardian napilap közvélemény kutatást készítetett arról, hogy visszatekintve, hogyan értékelik az angolok az olimpiát. Akkoriban sokat panaszkodtak, amiért felforgatja London életét és milliárdokat kell rá költeni, most viszont a többség úgy véli, hogy megérte az áldozat, mert sikeres megrendezése nagyban növelte Anglia tekintélyét.

A közvélemény-kutatók kérdéseire adott válaszokból az is kiviláglik, hogy a jó hangulatban és zökkenők nélkül megrendezett nyári olimpia végül az emberek közérzetét is javította, ami fontos tényező most, amikor Nagy-Britannia gazdasági nehézségekkel küzd, és a recesszió miatt a kormány megszorító intézkedésekre kényszerül.

Az olimpia megrendezése 9 milliárd fontsterlingbe került, és a válaszadók 20 százaléka szerint ez vétkes költekezés volt az adott körülmények között. De 78 százalék szerint megérte az áldozat. Az emberek nem arra emlékeznek vissza, hogy Londonban megbénult a közlekedés, hanem arra, milyen öröm volt az "aranyszombat", amikor egyetlen napon három aranyérmet szereztek brit sportolók.

A milliárdos ráfordításról meg az a véleményük, hogy a brit gazdaság majd csak összeszedi magát. A végeredmény még nem tudható, de annyi már bizonyos, hogy az olimpia nem volt komoly mértékben veszteséges.

Előretekintve már nem ennyire derűsek az angolok, további leépítésektől, adómegszorításoktól, segélymegvonásoktól tartanak. Az ellenzéki szocialisták támogatása ezért jelenleg 40 százalékra nőtt, a kormányzó konzervatív párté 32 százalék, de egyelőre koalícióban áll a 13 százalékos támogatást élvező liberáldemokratákkal, akik viszont nem óhajtanak majd közösen küzdeni velük a következő választás során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×