eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Engedett a nyomásnak a Starbucks

Engedett az erkölcsi nyomásnak a Starbucks, és közölte, hogy a következő két évben 20 millió font vállalati adót fizet majd be a brit államkasszába. A globális kávélánc ellen az aktivisták és politikusok is kemény kampányt folytattak, amiért nem Nagy-Britanniában, hanem Írországban fizetett vállalati adót.

A Starbucksnak gyorsan kellett lépnie, nehogy keserű szájízzel nézzen az újév elé Nagy-Britanniában. Miközben ezekben a hideg napokban karácsonyi ízesítésű, fűszeres kávékkal próbálja üzleteibe csalogatni a fogyasztókat, azok és a brit politikusok korántsem szeretettel gondolnak rá.

Az Egyesült Államokban alapított kávézólánc ügyvezető igazgatója, Kris Engskov azt mondta: "történelmi lépésre" szánta el magát, és a következő két évben 20 millió font nyereségadót fizet be, még akkor is, ha esetleg veszteséges lesz.

Összehasonlításul: a Starbucks 14 éves nagy-britanniai jelenléte során mindössze az összeg kevesebb, mint felét fizette be a brit adóhivatalnak.

A hátraarc az intenzív fogyasztói, média és politikai kampánynak köszönhető.

Kormánypárti konzervatív és ellenzéki baloldali politikusok egyaránt bírálták a vállalatot. Igaz, az egyik tory honatya megjegyezte: a mostani lépés olyan, mintha jótékonykodna a cég. A megoldás viszont az lenne, hogy a vállalatok ne úszhassák meg a nyereségadó megfizetését. Korábban egy parlamenti meghallgatáson azzal vádolták a céget, hogy a vállalatok közötti átutalásokkal kerüli el az adófizetést.

A szintén fókuszba került és külföldi telephellyel rendelkező Amazon és Google nem sietett a reakcióval. Ennek az is az oka, hogy a Starbucks kézzel fogható módon jelen van a brit gazdaságban, míg azok jobbára az online térben. A kávézólánc vezetője elmondta: más országokra nem növelik önkéntesen az adófizetést.

Bár a nagy multicégek nem sértik meg a brit adótörvényeket, az utóbbi időben egyre hangosabb, erkölcsi alapú kampány folyik ellenük, amely szerint nem adóznak fair módon a szigetországban. Ennek a nyomásnak engedett most a Starbucks - felismerve a gazdasági érdeket. "Nagy-Britannia a világ legfontosabb eszpresszópiaca" - mondta Kris Engskov.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×