eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ahol fizetnek a szurkolóknak a meccsekért

Miközben Angliában az élvonalbeli csapatok drukkereinek gyakran hajmeresztő összegeket kell kiadniuk, hogy lássák kedvenceiket, addig van a világnak egy országa, ahol fizetnek azért, ha focimeccsre jár az ember. A klubok ezt azért teszik, hogy jobb legyen a hangulat a stadionokban - bár az utóbbi időben bírálják őket a bérszurkolók miatt.

Ha valaki azt hitte, hogy Anglia, Spanyolország vagy talán Brazília a futballdrukker eldorádója, az tévedett. Az Egyesült Arab Emirátusokban sok korábbi sztár is játszik: itt rúgja a bőrt az egykori milanos és brazil válogatott Ricardo Oliveira, Giuseppe Mascara volt olasz válogatott, az egykori sunderlandes ghánai Asamoah Gyan, míg az al-Vaszl nevű csapat edzője nem más, mint Diego Maradona.

Ami miatt a sivatagi liga különösen jó a szurkolóknak, az az, hogy a klubok fizetnek a nézőknek, hogy jobb legyen a hangulat a meccseken.

Abu-Dzabi egyik lapja, a National szerint már a kilátogatásért 10 eurónak megfelelő összeg jár és további 5, "ha a drukker jól szerepel, tapsol, énekel és kántál a meccs során".

Abdullah Al-Dzsunaibi, a liga elnökhelyettese azt mondta: a szurkolók díjazása a helyi "vendégszerető és jótékonykodó kultúrából ered." A klubok 4-5 éve váltak cégekké, de a drukkerek mentalitása nem változott - fejtegette. Korábban a futballcsapat egyfajta klub volt, a drukkerek egyfajta rokonsága. Ebben a kultúrában, amelyben nagyon vendégszeretők és adakozók vagyunk családunkkal és rokonainkkal, nem helyes pénzt kérni a jegyekért a drukkerektől. Ehelyett a klubok úgy érzik, meccseiken valójában otthonukba invitálják családtagjaikat - a drukkereket és jól meg kell vendégelniük őket - mondta.

A lap megjegyzi, hogy egyes klubok valóban étellel-itallal várják a szurkolókat, sőt még az utazásukról is gondoskodnak. Fizetett szervezők toborozzák a drukkereket, akik betanítják nekik a dalokat és rigmusokat. Az egyik szurkoló elmondta az újságnak, hogy már három éve jár barátaival meccsre. Élvezik a futballt, az 50 dirhamos "látogatói díj" pedig jó zsebpénz.

A legnépszerűbb klub, az Al Dzsazíra szóvivője elismerte, hogy egyes drukkerek "kompenzációt" kapnak. Van egy zenekar, amely a mecseken játszik és énekel, de további 500-1500 szurkolóra van szükség, hogy jó hangulat legyen. A klub a zenekart fizeti, amely továbbadja a pénz egy részét a drukkereknek. Ezzel nem a stadiont akarjuk megtölteni, de éreztetni akarjuk a szurkolókkal, hogy a meccsre járás jó szórakozás lehet - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×