eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
67903.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A tálibok is a Facebookon barátkoznak

Magukat nőknek kiadó tálib harcosok barátkoznak a Facebookon külföldi katonákkal, hogy hadititkokat csaljanak ki belőlük - állítja az ausztrál védelmi minisztérium. Közben a militánsok mérsékeltebb szárnya jelezte: hajlandó a békéről tárgyalni.

Hamis profilokkal és általában csábító képekkel próbálják megszédíteni az Afganisztánban szolgáló ausztrál katonákat a tálibok. A zenét, filmeket és a modern fogyasztói társadalom más velejáróit elutasító radikálisok úgy tűnik, a szent cél érdekében nem idegenkednek a Facebooktól.

Az ausztrál védelmi minisztérium arra figyelmeztette katonáit: óvakodjanak a közösségi oldalon rájuk hamis profilokkal vadászó ellenségtől és a médiától.

"Az ilyen profilokat azért hozzák létre, hogy információt szerezzenek. Például a tálibok csinos nők képeit felhasználva barátságokat kötöttek a Facebookon."

Az ausztrál szövetségi kormány felmérést végzett a katonák internetezési szokásairól és úgy találta, hogy többségük túlságosan is bízik online barátaiban, és fennáll a veszélye, hogy bizalmas információt szolgáltatnak ki. Ilyen lehet, amikor képeket publikálnak és meghatározzák földrajzi elhelyezkedésüket is.

A legtöbb katona nem ismeri fel, hogy a hamis profilok mögött rejtőzködők, akik például egykori osztálytársaknak adják ki magukat, információt szerezhetnek tőlük és megfigyelhetik szokásaikat. A kormány a családtagokat és barátokat is arra figyelmeztette: veszélyes, ha a közösségi hálón a katonák nevét, rangját vagy állomáshelyét emlegetik.

Közben brit és amerikai egyetemi kutatók közvetítők segítségével kapcsolatot létesítettek két volt tálib miniszterrel és egy parancsnokkal, és azt állítják, hogy a mozgalom mérsékelt képviselői elfogadnák a tűzszünetet és a hatalommegosztást.

A Harvard és a King's College London egy-egy professzora arról beszélt, hogy a velük tárgyaló tálibok akár a folytatódó amerikai katonai jelenlétet is el tudnák képzelni, ha az "javítaná az afgánok biztonságát".

A békülékeny hangnem oka az lehet, hogy a beszélgetőpartnerek szerint "a háborút nem lehet megnyerni", hogy "csalódtak és haragszanak az al-Kaidára" és hogy "polgárháború robbanhat ki".

A külföldi erők másik nagy ellensége ugyanakkor a magát Pakisztánba befészkelt Hakkani-hálózat - melyet épp a CIA erősített meg a szovjetek afgán háborúja idején. A tálibok azt állítják: őket nem tudják befolyásolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×