INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Moszkva nem engedi a Szíria elleni fellépést

Infostart / InfoRádió
Oroszország figyelmeztette a Nyugatot, hogy óvakodjon az egyoldalú lépésektől Szíriával szemben. Ezt megelőzően Barack Obama amerikai elnök "hatalmas következményekkel" fenyegette meg az Aszad-rezsimet, ha az bevetné vegyi vagy biológiai fegyvereit a lázadók ellen.

A nagyhatalmak között továbbra is patthelyzet van Szíria kérdésében: az orosz külügyminiszter Kínában adta értésre, hogy a két, ENSZ-vétóval bíró állam nem engedi, hogy a Nyugat egyoldalúan fellépjen Bassár el-Aszad rezsimje ellen.

A megosztottság miatt továbbra sem tudnak mit tenni a közel másfél éve folyó véres konfliktus megfékezéséért.

Az ENSZ becslései szerint eddig 18 ezer embert öltek meg a háborúban. A szíriai szunniták és alaviták szembenállása a szomszédokra is kihat. A vallásilag megosztott, szomszédos Libanonban, Tripoli városában legkevesebb öt ember vesztette életét a szektás erőszakban. Törökországban a hatóságok nem zárják ki a szíriai vonalat egy autós robbantásban, amely hétfőn kilenc ember életét követelte.

Oroszország és Kína a kezdetektől ellenezte a szíriai kormány elleni keményebb fellépést és három ilyen kísérletet vétózott meg az ENSZ-ben.

A Moszkvában járt szíriai külügyminiszter azt mondta: a nyugatiak indokot keresnek a támadáshoz, hasonlóan ahhoz, ahogy Washington Szaddám Husszein feltételezett tömegpusztító-fegyverei miatt indította el az iraki inváziót 2003-ban.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn azt mondta: ha azt látná, hogy vegyi vagy biológiai fegyvereket mozgatnak vagy vetnek be Szíriában, akkor azzal Damaszkusz "átlépné a határt".

Közben a szíriai hadsereg tankokkal foglalta vissza a főváros, Damaszkusz egyik kerületét. Aktivisták azt állították, hogy Muadamijában hétfő óta 70 embert öltek meg. Közülük több mint 20 férfit kivégeztek, 16-an pedig akkor haltak meg, amikor egy helikopter belelőtt egy temetési menetbe.


A címlapról ajánljuk