eur:
395.31
usd:
372.34
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Moszkva nem engedi a Szíria elleni fellépést

Oroszország figyelmeztette a Nyugatot, hogy óvakodjon az egyoldalú lépésektől Szíriával szemben. Ezt megelőzően Barack Obama amerikai elnök "hatalmas következményekkel" fenyegette meg az Aszad-rezsimet, ha az bevetné vegyi vagy biológiai fegyvereit a lázadók ellen.

A nagyhatalmak között továbbra is patthelyzet van Szíria kérdésében: az orosz külügyminiszter Kínában adta értésre, hogy a két, ENSZ-vétóval bíró állam nem engedi, hogy a Nyugat egyoldalúan fellépjen Bassár el-Aszad rezsimje ellen.

A megosztottság miatt továbbra sem tudnak mit tenni a közel másfél éve folyó véres konfliktus megfékezéséért.

Az ENSZ becslései szerint eddig 18 ezer embert öltek meg a háborúban. A szíriai szunniták és alaviták szembenállása a szomszédokra is kihat. A vallásilag megosztott, szomszédos Libanonban, Tripoli városában legkevesebb öt ember vesztette életét a szektás erőszakban. Törökországban a hatóságok nem zárják ki a szíriai vonalat egy autós robbantásban, amely hétfőn kilenc ember életét követelte.

Oroszország és Kína a kezdetektől ellenezte a szíriai kormány elleni keményebb fellépést és három ilyen kísérletet vétózott meg az ENSZ-ben.

A Moszkvában járt szíriai külügyminiszter azt mondta: a nyugatiak indokot keresnek a támadáshoz, hasonlóan ahhoz, ahogy Washington Szaddám Husszein feltételezett tömegpusztító-fegyverei miatt indította el az iraki inváziót 2003-ban.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn azt mondta: ha azt látná, hogy vegyi vagy biológiai fegyvereket mozgatnak vagy vetnek be Szíriában, akkor azzal Damaszkusz "átlépné a határt".

Közben a szíriai hadsereg tankokkal foglalta vissza a főváros, Damaszkusz egyik kerületét. Aktivisták azt állították, hogy Muadamijában hétfő óta 70 embert öltek meg. Közülük több mint 20 férfit kivégeztek, 16-an pedig akkor haltak meg, amikor egy helikopter belelőtt egy temetési menetbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×