eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Nem jelentene különösebb megrázkódtatást, ha Athén kilépne az euróövezetből"

A berlini kormány közvetve Athén tudomására hozta, hogy elzárkózik esetleges újabb anyagi támogatása elöl. A Münchenben megjelenő Süddeutsche Zeitung mai számának címoldalán megjelent, a görögországi reformintézkedések akadozása miatt kizártnak tekinthető még egy segélycsomag Athén számára.

A német gazdasági miniszter egy interjúban úgy vélte, a görög válság már annyira elhúzódott, hogy nem jelentene többé különösebb megrázkódtatást, ha Athén kiválna az euróövezetből. Philipp Rösler szerint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által kidolgozott reformok megvalósítása akadozik, és ha az athéni kormány ezeket nem tudja végrehajtani a kitűzött határideig, szó sem lehet újabb segélycsomagról.

Hasonló szellemben nyilatkozott a német pénzügyminiszter is. Wolfgang Schäuble kijelentette, ha a Görögország számára előírt szanálási programban késés mutatkozik, ezt az athéni kormánynak sürgősen be kell hozni, de újabb türelmi idő már nem jöhet szóba. Schäuble azonban hangsúlyozta, hogy még meg kell várni az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank pénzügyi szakértőiből álló úgynevezett trojka e heti ténymegállapító athéni útjának eredményét.

A Süddeutsche Zeitung megbízható forrásokra hivatkozva hétfői számában utalt arra is, hogy a kancellárnak már a legutóbbi görög segélycsomag parlamenti elfogadtatása sem volt könnyű, ezért elképzelhetetlen, hogy Angela Merkel még egyszer hasonló kéréssel álljon a képviselők elé. A müncheni újság beszámol arról is, hogy a hét végén már a Nemzetközi Valutaalap is fontolóra vette Görögország esetleges további támogatását. Mindezt Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök bejelentése váltotta ki, amelyben további időt kért a reformintézkedések bevezetésére. Nem titkolta azt sem, hogy az Európai Unió részéről rendelkezésre bocsátott második segélycsomag 130 milliárd eurós hitelkerete aligha lesz elegendő az állam csődjének megakadályozására.

A Süddeutsche Zeitung szerint a görög kormányfő vagy további takarékossági intézkedésekre kényszerül, és ezzel megszegi választási ígéreteit, vagy pedig újabb uniós segélycsomagot kér legalább 50 milliárd euró értékben, amire azonban már nem sok kilátása van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×