eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Az elhízás politikai, nem pedig személyes probléma"

Az elhízott emberek annyi élelmet fogyasztanak el, ami további 1 milliárd földlakónak szolgálna táplálékul - állítják brit tudósok. Ráadásul a túlsúlyos embereknek megnő az energiaigénye, így még többet kell enniük - írják a fejlett világ egyik népbetegségének számító jelenségről.

2050-re közel két és félmilliárdnyival leszünk többen a Földön, ami hatalmas terhet ró majd a bolygóra. Az elhízás pedig csak tetézi majd a bajokat - figyelmeztetnek kutatók.

"A lakosság elhízásának megfékezése döntő fontosságú lehet az élelmiszerbiztonság és a környezet szempontjából" - mondta Ian Roberts, a Londoni Higéniai és Trópusi Betegségek Egyetem professzora.

"Abban mindenki egyetért, hogy a lakosság növekedése fenyegeti a környezet egyensúlyát, a mi tanulmányunk pedig azt bizonyítja, hogy a lakosság elhízása is komoly fenyegetést jelent" - fejtegette.

A tudósok szerint ha minden földlakónak akkora lenne a testtömege, mint az átlag észak-amerikainak, akkor a világ "emberi biomasszája" 58 millió tonnával lenne nagyobb. Az észak-amerikaiak 75 százaléka ugyanis túlsúlyos, szemben az európaiak 55 százalékával.

A professzor szerint a gond az, hogy a fejlett világban magas kalóriatartalmú ételeket esznek, miközben egyre kevesebb a lehetőség a testmozgásra. Az elhízás politikai és nem személyes probléma - állítja.

A Guardian szerint az átlag brit immár 18 kilóval nehezebb, mint az 1960-es években volt. Az ok az étel, amit eszünk. A lap megállapítása a világ minden részére nem, talán csak az angolszász világra lehet érvényes, de akkor is érdekes. Az elhízás egyik oka a 70-es évek Amerikájában keresendő, ahol politikai okokból drasztikusan megnövelték a kukoricatermelést, hogy olcsóbb legyen az élelmiszer.

Kukoricával etették a teheneket, kukoricaolajban sütötték a burgert és az olcsó élelmiszert előállító farmerek egycsapásra meggazdagodtak. Ezt követte a kukoricafeleslegből készült glükóz-fruktóz szirup elterjedése, amely a pizzától a káposztasalátán át a húsig mindenbe belekerült. Édesebb és tartósabb lett tőle az étel. Az emberek pedig hízni kezdtek. Az amerikai Coca Cola is ilyen édesítőt kezdett el használni cukor helyett.

A cukor viszont megjelent az olyan ételekben, amiből kivonták a zsírtartalmat. Hogy valamilyen íze legyen a "light" joghurtoknak és más termékeknek, cukor került beléjük. Csakhogy a cukor fogyasztása nyomán még többre vágyunk -jegyzi meg a lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×