eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csillagászati összeg a Premier League közvetítési jogáért

Miközben a kontinens a labdarúgó Európa-bajnokságra figyel, Angliában csillagászati összegekért keltek el az első osztályú futballmeccsek sugárzási jogai. A médiapiac történelmi átalakulását jelzi, hogy első ízben egy telekom-cég, a BT is kihasított egy szeletet a tortából, és magánál tarthatja a manchesteri derbi sugárzási jogát.

Ünnepelnek a Manchester City sztárjai - a csapat 44 év után idén nyerte meg újra a bajnokságot. Az utolsó pillanatig izgalmas versengés drámai vége csak tovább fokozhatta a meccsekre pályázó műsorsugárzók étvágyát.

Az angol liga jogait földi halandó számára már-már felfoghatatlan összegekért árulják, de a licit nyomán most további 70 százalékkal drágultak: a nyertesek három évre három milliárd angol fontot fizetnek, ami még a csapatok menedzsereit is meglepte. Maguk a klubok azonban csak 60-70 milliót kapnak a pénzből.

A futballmániás britek hajlandók mélyen a pénztárcájukba nyúlni - egy teljes sportcsomag akár 15 ezer forintnak megfelelő havi összegbe is kerülhet a Sky tévénél. A műsorjogok gazdái így szép profitra tudnak szert tenni az előfizetésekből.

Nem biztos azonban, hogy a drukkerek örömmel tekintenek a 2013-as szezon elébe. Hogy miért? Mert új játékos jelent meg a pályán.

Tíz évvel ezelőtt a BT, azaz a British Telecom csak a telefon- és internet-szolgáltatást jelentette a legtöbb embernek. Mostanra azonban a vállalat masszív üvegszálas adatátviteli hálózat kiépítésén dolgozik, és saját tévészolgáltatást is kínál. Az általa átvett Sky Sports csatornára olcsóbb előfizetni, mint a csatorna gazdájánál, a Skynál.

Ugyan a BT a 154 meccsből csak 38-at mutat majd, de a legjobb mérkőzésekre, így a Manchester United és a City derijére elővásárlási joga van.

A brutális licit során az eddig is domináns BSkyB és a BT kiütötte a szintén jogokra pályázó amerikai ESPN-t és az arab Al-Dzsazírát. Hírek szerint még az Apple is érdeklődött. Egyelőre nem világos, hogy a megrögzött drukkereknek BT-előfizetőkké kell-e válniuk. Úgy tűnik, a cég a megszerzett meccseket eladhatja a BSkyB műholdas szolgáltatónak. Emellett puboknak, éttermeknek és szállodáknak is árusítja majd a mérkőzéseket.

A BT 2,5 milliárd fontot költ hálózata fejlesztésére - többet, mint amennyit a jogokért kifizetett, de azt mondja: a közvetítési jogok szervesen illeszkednek stratégiájába, amely szerint Nagy-Britannia egyik legnagyobb médiaszolgáltatója akar lenni. A jó meccsek megszerzésével még erősebb pozícióba kerül az egykori telefoncég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×