eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Az élsportolók azzal szolgálhatják hazájukat, ha elfogadják az extra adót"

Nem áll jól Nicolas Sarkozy szénája alig másfél hónappal a francia elnökválasztások első fordulója előtt: a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy megtört népszerűségének néhány hete megkezdődött emelkedése. A fordulópontot egyes eredmények szerint Francois Hollande minapi sokkhatású, a leggazdagabbak rendkívüli megadóztatására vonatkozó ígérete jelentette.

Egy friss közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi államfő két hét alatt három pontot veszített népszerűségéből, és bár legfőbb riválisa, a szocialista Francois Hollande esetében is másfél százalékos népszerűség csökkenést mutattak ki, az első fordulóban még így is a szavazatok 30,5 százalékát szerezné meg, miközben Sarkozyre csupán a választók 23 százaléka adná a voksát.

A mostani eredmény azért meglepő, mert az elmúlt hetekben még Nicolas Sarkozy fokozatos térnyerését mutatták a kutatások, ám amióta Francois Hollande bejelentette, hogy 75 százalékos különadót vetne ki azokra a jövedelmekre, amelyek meghaladják az évi egymillió eurót, a tendencia megfordult.

Az elemzők egy részét kifejezetten meglepte, hogy a franciák 61 százaléka egyetért a szocialista jelölt kezdeményezésével, és a téma kapcsán az internetes fórumokon komoly viták alakultak ki. A jobboldali Le Figaro internetes kiadását olvasók például két pártra szakadtak, egy részük a gazdagokat ostorozza, miközben mások a franciák "hagyományos irigysége" miatt háborognak.

A 75 százalékos adó ellen egyébként a futballvilág képviselői is felemelték a szavukat, azt hangoztatva, hogy egy ilyen intézkedés a profi labdarúgás végét jelentené Franciaországban. Francois Hollande azonban kijelentette: e területen is rendet kell tenni, hozzátéve, a nem túl fényesen teljesítő Paris Saint-Germain edzője például nem biztos, hogy megérdemli az évi 6 millió eurós fizetését. A szocialista jelölt szerint az élsportolók azzal szolgálhatják hazájukat, ha elfogadják az extra adót.

Nicolas Sarkozy és csapata mindeközben a vasárnap a Párizs közeli Villepinte városban megtartandó nagygyűlésére készül, amelyen a leköszönő államfő választási programot hirdet. Számításuk szerint ez az esemény fogja majd megfordítani a jelenlegi népszerűségi irányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×