eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vakmerő módon menekítették az újságírót Homszból

Eddig már több mint hét és félezer embert öltek meg a szíriai biztonsági erők - mondja az ENSZ. Miközben ezrek várják rettegve a Homsz lázadó kerületei elleni ostromot, egy nyugati újságírót kimenekítettek az aktivisták - igaz, sokan az életükkel fizettek.

Paul Conroy, a Sunday Times fotósa szerencsésnek mondhatja magát. Õ is a homszi médiaközpont elleni támadás sebesültjei között volt - miközben kollégája, Marie Colvin veterán haditudósító és mások életüket vesztették. Conroy immár Libanonban lábadozik, miután fiatal szíriai aktivisták kicsempészték a városból. A vakmerő akcióban azonban hírek szerint 13 ellenzéki életét vesztette.

A mentőakció 26 órán át tartott és a résztvevők azt állítják, hogy kétszer is aknatűz alá kerültek. Ezt megelőzően a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold eredménytelen tárgyalásokat folytatott a sebesültek kihozataláról.

Colvin és Rémi Ochlik holttestét továbbra sem sikerült kihozni, és nem tudni, hogy mi történik egy súlyosan sebesült másik francia újságíróval, Edith Bouvierrel, egy francia fotóssal és egy spanyol riporterrel. Rajtuk kívül Baba Amr szunnita kerület több ezer lakója retteg attól, hogy a szíriai hadsereg lerohanja a várost. Homszot a hadsereg 4. elit hadosztálya támadja, amely Asszad testvére, Maher vezetése alatt áll. Baba Amrban és más lázadó kerületekben nincs folyamatos ivóvíz ellátás, fogytán a gyógyszer és az élelem.

Az ENSZ közölte, hogy a tüntetéssel indult, majd fegyveres ellenállásba torkollt, 11 hónapja tartó kormányellenes mozgalom letörése során több, mint 7 és félezer polgári lakost öltek meg a kormányerők.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ezt követően azt mondta, hogy Bassar al-Asszadot háborús bűnösnek lehet nevezni.

Közben Alain Juppé francia külügyminiszter azt mondta: új ENSZ-határozatot szövegeznek, amely azonnali tűzszünetre szólítja majd fel a szíriai erőket. "Ünnepélyesen arra kérem Oroszországot és Kínát, hogy ne vétózzák meg az új javaslatot" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×