eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Új fiatal alkalmazott után nem kell járulékot fizetni

Szociális csúcsnak indult, aztán az ország adósbesorolásának leminősítése és a munkanélküliség megugrása miatt válság-csúcsnak nevezték el azt a találkozót, melyen Nicolas Sarkozy az ország versenyképességének javításáról tanácskozott, szerdán a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel. A négyórás megbeszélést követően a francia államfő bejelentette: 500 millió eurót fordítanak a foglalkoztatás elősegítésére.

Az egyik legfontosabb konkrét döntés a zéró teher nevet viselő konstrukció újbóli bevezetése, ami azt jelenti, hogy ezentúl, a tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknek semmilyen járulékot sem kell fizetniük a frissen alkalmazott fiatal dolgozóik után.

A szakszervezetek kérését meghallgatva Nicolas Sarkozy úgy döntött, hogy a magas munkanélküliség miatt az utóbbi hónapokban valósággal megrohamozott munkaügyi központokat országos szinten ezer alkalmazottal erősítik meg. Ez az intézkedés egyben lehetővé teszi a részleges munkanélküliség intézményének a megerősítését is, az államfő a munkáltatói oldallal egyetértésben ugyanis azt szorgalmazza, hogy azokat a dolgozókat, akiknek egy ideig nincs munkájuk egy adott cégen belül, ne bocsássák el azonnal, hanem küldjék szakmai átképzésre.

A tanácskozáson Nicolas Sarkozy azt is jelezte, hogy mindenképpen szeretné a pénzügyi rendszert az ipar szolgálatába állítani, ezért, mint mondta, a pénzügyi tranzakciók megadóztatásának tervéről továbbra sem mondott le. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a kilátások kecsegtetőek, a francia elképzelést ugyanis mára a németek és a spanyolok is támogatják.

A "csúcstalálkozót" követően az államfő azt is bejelentette, hogy a társadalombiztosítási kiadások fedezését, illetve a dolgozói és a munkáltatói terhek csökkentését lehetővé tevő szociális áfa bevezetéséről január végén fog dönteni. Ezzel az alapvetően a fogyasztókat sújtó intézkedéssel a szakszervezetek nem értenek egyet.

Az érdekvállalók egy része egyébként megkésettnek nevezte a tanácskozást, tekintettel arra, hogy négy hónap múlva elnökválasztást tartanak Franciaországban, a szocialista ellenzék pedig kampányfogásnak minősítette azt. A kormányoldal viszont azt hangsúlyozza, hogy csak azért, mert választások lesznek, még nem kell a sürgős döntéseket elhalasztani, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának az elnöke pedig egyenesen azt mondta: feje tetejére állt a világ, a bírálók ugyanis most azt vetik Nicolas Sarkozy szemére, hogy bátran cselekszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×