INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nem panaszkodnak a karácsonyi vásárra a német kereskedők

Infostart / InfoRádió
Németországban az elmúlt hét végén a kiskereskedelem még óvatos derűlátással nyilatkozott az idei karácsonyi vásárról, ma azonban a kereskedők országos szövetségének elnöke már határozottan sikert emlegetett. Utalt arra is, hogy sokan ezúttal is közvetlenül az ünnepek előtt szerzik be az ajándékaikat, alighanem ezzel magyarázható, hogy hétfő óta jelentősen fellendült a forgalom.

Az euróválság a jelek szerint nem szegte kedvét a német fogyasztóknak, legalábbis karácsonyra mindenki ki akar tenni magáért, és így a legfrissebb felmérések szerint egy-egy család átlagosan idén is valamivel 300 euró fölötti összeget költ az ünnepekre. Ez az összeg már eddig sem marad el a korábbi mögött - jelentette ki a kereskedők országos szövetségének elnöke, és hozzátette, hogy mivel az üzletek szombat délig nyitva vannak, még további, pozitív meglepetésekre is lehet számítani a végleges mérleg elkészítésekor.

Nyilatkozatában elmondta, hogy az internetes beszerzések is egyre népszerűbbek, de kiváltképpen a karácsonyi ajándékok esetében a vásárlók szeretik kézbe venni, megnézni a holmikat, ezért óriási a tolongás az üzletekben.

Idén is az elektronikai berendezésekkel ellátott játékok és a régimódi társasjátékok viszik el a pálmát, de nagy a kereslet a téli sporteszközökre, síruhákra is. Továbbra is közkedvelt ajándék a könyv, annak ellenére, hogy egyesek nemrég még a nyomtatott betű közeli haláláról beszéltek.

A kereskedők országos szövetségének elnöke elmondta azt is, hogy a németek nem annyira az interneten, hanem postai úton küldött, szép kiállítású kártyákon kívánnak szeretteiknek áldott karácsonyt és boldog újesztendőt. Szenteste pedig felforrósodnak a telefonvonalak, mert a lakosság csaknem 80 százaléka hívja fel közeli hozzátartozóit, vagy rokonait jókívánságának kifejezésére.


A címlapról ajánljuk