eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem panaszkodnak a karácsonyi vásárra a német kereskedők

Németországban az elmúlt hét végén a kiskereskedelem még óvatos derűlátással nyilatkozott az idei karácsonyi vásárról, ma azonban a kereskedők országos szövetségének elnöke már határozottan sikert emlegetett. Utalt arra is, hogy sokan ezúttal is közvetlenül az ünnepek előtt szerzik be az ajándékaikat, alighanem ezzel magyarázható, hogy hétfő óta jelentősen fellendült a forgalom.

Az euróválság a jelek szerint nem szegte kedvét a német fogyasztóknak, legalábbis karácsonyra mindenki ki akar tenni magáért, és így a legfrissebb felmérések szerint egy-egy család átlagosan idén is valamivel 300 euró fölötti összeget költ az ünnepekre. Ez az összeg már eddig sem marad el a korábbi mögött - jelentette ki a kereskedők országos szövetségének elnöke, és hozzátette, hogy mivel az üzletek szombat délig nyitva vannak, még további, pozitív meglepetésekre is lehet számítani a végleges mérleg elkészítésekor.

Nyilatkozatában elmondta, hogy az internetes beszerzések is egyre népszerűbbek, de kiváltképpen a karácsonyi ajándékok esetében a vásárlók szeretik kézbe venni, megnézni a holmikat, ezért óriási a tolongás az üzletekben.

Idén is az elektronikai berendezésekkel ellátott játékok és a régimódi társasjátékok viszik el a pálmát, de nagy a kereslet a téli sporteszközökre, síruhákra is. Továbbra is közkedvelt ajándék a könyv, annak ellenére, hogy egyesek nemrég még a nyomtatott betű közeli haláláról beszéltek.

A kereskedők országos szövetségének elnöke elmondta azt is, hogy a németek nem annyira az interneten, hanem postai úton küldött, szép kiállítású kártyákon kívánnak szeretteiknek áldott karácsonyt és boldog újesztendőt. Szenteste pedig felforrósodnak a telefonvonalak, mert a lakosság csaknem 80 százaléka hívja fel közeli hozzátartozóit, vagy rokonait jókívánságának kifejezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×