eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hozzuk létre az Európai Egyesült Államokat!

Az Európai Egyesült Államok sürgős megalakítását szorgalmazza a Francia Gyáriparosok Szövetségének elnöke. Laurence Parisot úgy véli, csak ily módon lehet elejét venni az Európai Unió szétesésének, amely szerinte évtizedekre szegénységbe taszítaná a tagállamokban élő népeket.

A Medef vezetője a Le Monde című napilap szerdai számában közölt cikke elején azt írja, hogy Európa olyan örvénybe került, amelynek veszélyességéről ma már senkit sem kell győzködni. Úgy véli azonban, hogy az ezt előidéző okokat csak nagyon kevesen látják.

Laurence Parisot szerint a válságot öt tényező együttes megléte okozza. Az első és legfontosabb az, hogy a tagállamok csaknem mindegyike mértéken felül eladósodott. Ez mai szemmel nézve felelőtlenség és elfogadhatatlan, és a dolgok jelenlegi állása mellett óhatatlanul a jóléti államok felszámolásához fog vezetni.

A második okként a hitelezők részéről megnyilvánuló bizalmi válságot és a spekulánsok tevékenykedését említi. Ez kiegészül a harmadik tényezővel, egy szerinte kaotikus és tehetetlen európai vezetéssel, amely képtelen átlátható és kiszámítható módon működni. Mindezt súlyosbítja a negyedik elem, mégpedig az, hogy Brüsszel távol tartja magától az európai közvéleményt, amely így egyre kevesebb információval rendelkezik a folyamatokat illetően, és ezért egyre inkább aggódik.

Végül pedig a válság elmélyüléséhez a globális geopolitikai erőviszonyok átalakulása is jelentősen hozzájárult, ennek kapcsán az amerikai médiában a nyáron megnyilvánult Európa-ellenes kampányt említi.

Laurence Parisot szerint az euró esetleges felszámolása, illetve Európa darabokra hullása amellett, hogy évtizedekre szegénységbe taszítaná a tagállamokban élő népeket, olyan egészségtelen versenyre kényszerítené az egyes országokat, amely a második világháborút megelőző évekre volt jellemző.

Mindezek megelőzésére létezik egy megoldás, melyet úgy hívnak, hogy Európai Egyesült Államok, ami nagyobb föderalizmust, ezzel egy időben a tagállamok szuverenitásának az átruházását jelentené - hangsúlyozza a Francia Gyáriparosok Szövetségének elnöke.

A terv megvalósításához Parisot szerint a jelenlegi szokások, beidegződések megváltoztatására van szükség, valamint arra, hogy az uniós intézmények nagyobb politikai felelősséget kapjanak, nem csupán a költségvetési vagy a pénzügyi, hanem a szociális ügyek kezelésére is. Szerinte csak ez vezethet el egy újabb, föderális alapon működő "közös haza" létrehozásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×