eur:
389.11
usd:
361.96
bux:
68500.95
2024. május 8. szerda Mihály

A csehek megünneplik - a szlovákok nem

Csehországban pénteken emlékeznek meg az egykori Csehszlovákia megalakulásának 93. évfordulójáról. Szlovákiában viszont a mai nap nem ünnep.

Míg Csehországban október 28-a a legfontosabb államünnep és egyben munkaszüneti nap, addig Szlovákiában 16 másik nappal együtt csak emléknapnak számít, és a politikusok is csak ritkán ünneplik meg. Pedig több történész is emlékeztet arra, hogy október 28-a nélkül nem jöhetett volna létre később a független Szlovákia sem.

A közös állam idején Prágában és Pozsonyban is mindig nagy pompával emlékeztek meg a Monarchia romjain létrejött közös országról. 1993-ban, az önálló Szlovákia létrejötte után a pozsonyi törvényhozás törölte október 28-át az államünnepek sorából, azóta csak emléknap.

A csehszlovák állam megalakulásának korábbi évfordulója alkalmából készített felmérésekből kiderül, hogy továbbra is megosztott a szlovák társadalom Csehszlovákia szétválása és Szlovákia önállóságával kapcsolatban.

Csak a szlovák állampolgárok kevesebb, mint fele tudja, hogy 1918. október 28-án kiáltották ki az első Csehszlovák Köztársaságot, míg a csehek túlnyomó többsége ismeri a pontos dátumot - derül ki a Median közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelyet mind a cseh, mind a szlovák állampolgárok megkérdezésével végeztek.

A szlovák válaszadók csupán egyharmada véli úgy, hogy államünnepnek kellene lennie október 28-ának. A csehek szerint pedig a szlovákok számára nagyobb mérföldkő volt a csehszlovák állam megalakulása, mint amennyire ezt ma értékelik. A magasabb végzettséggel rendelkezők szerint a Csehszlovák Köztársaság a cseh és a szlovák nemzetnek is ugyanannyi pozitívumot hozott, míg az alacsonyabb végzettségűek szerint ez nem így van.

Több szlovákiai jobboldali párt többször is próbálkozott azzal, hogy október 28. a Szlovákiában is államünnep legyen, ám erre nem volt meg a kellő politikai akarat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×