eur:
390.66
usd:
366.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A család szent" - hogyan verte ki a biztosítékot ez az egyszerű reklámszlogen?

Vitát kavarnak a legnagyobb francia cipőgyártó, az Eram legújabb reklámjai, mert azok a felbomlott, illetve a homoszexuális házasságokat népszerűsítik. A francia családvédők azért tiltakoznak, mert szerintük a hirdetési kampány amellett, hogy teljesen kiforgatja az alapvető társadalmi értékeket, újabb támadást jelent a hagyományos családmodell ellen.

Első ránézésre az országszerte mintegy 1700 bolttal rendelkező Eram kampányszlogenje akár kifejezetten pozitívnak is mondható, hiszen az úgy szól, hogy "A család szent". Az üzenet vizuális megjelenítése azonban kiverte a biztosítékot a hagyományos családmodellt védelmező franciák körében.

A két leginkább kifogásolt Eram plakát egyikén egy férfi és egy nő társaságában ábrázolt kislány látható, amint éppen azt mondja: "apám, anyám és apám harmadik felesége szerint a család szent". Egy másik két nőt ábrázol egy félvér kisfiúval, ez utóbbinak pedig azt a kijelentést adták a szájába, hogy "a két anyukám azt mondja, a család szent".

A családvédők és különböző keresztény szervezetek által működtetett internetes fórumok valóságos izzásnak indultak a hirdetések közzététele óta, a legtöbb hozzászóló "undorítónak és hazugnak" nevezve a kijelentéseket, többen pedig arra szólították fel a vásárlókat, hogy bojkottálják a hirdető termékeit.

A cég által megbízott ügynökség igazgatója ezzel szemben semmi kivetnivalót nem lát az általuk készített reklámokban, szerinte azok egyszerűen a meglévő társadalmi valóságról beszélnek úgy, ahogyan arról senki más nem mer szólni. "Ez a valós élet" - mondta Benoit Devarrieux a Liberation című napilapnak adott interjúban, maradiaknak nevezve a szlogenek kifogásolóit.

A hagyományos családmodell elleni támadáson túl a hirdetéseknek van egy másik üzenetük is, ami alapvetően a 68-as generációtól származik, és amely úgy szól, hogy a válás nem nagy ügy, az azt követően létrejövő, újraszervezett kapcsolatokban a gyermekek jól érzik magukat.

Ezt a hozzáállást azonban egyre többen bírálják, legutóbb egy ismert író és filmrendező cikkezett erről a Paris Match hasábjain egyebek mellett azt állítva, a régi normákat elvető, az élvezés jogát hirdető generáció legnagyobb bűne az, hogy letagadja saját gyermekei szenvedését, hallani sem akar róla, sőt, bűntudata csillapítására azt igyekszik bizonyítani, hogy valójában boldogok.

Alexandre Jardin ennek kapcsán úgy fogalmazott, "az igazi őrület ott kezdődik, amikor normálisnak állítjuk be azt, ami nem normális, és kívánatosnak azt, ami szenvedést okoz".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×