eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Békét köt Oroszország és Nagy-Britannia?

A két ország fagyos viszonya miatt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök négy éve nem találkozott brit miniszterelnökkel, most azonban fogadta az Oroszországba látogató David Cameront. Bár a brit kormányfőt többen figyelmeztették: emeljen szót a korrupció és törvények kijátszása miatt, mégis, többszázezer eurós üzleteket akar kötni.

A brit-orosz viszonyt még mindig mérgezi a brit állampolgárként meghalt Alekszander Litvinyenko orosz ellenzéki és volt titkosügynök meggyilkolása. A britek által a gyilkosság elkövetésével vádolt Andrej Lugovoj még mindig szabadon él Oroszországban, sőt, parlamenti képviselő.

Újabban pedig egy másik eset, egy brit befektetési cégnek dolgozó orosz ügyvéd, Szergej Magnyitszkij rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála okoz feszültséget. A 37 éves ügyvéd azzal vádolt meg orosz belügyi illetékeseket, hogy az orosz történelem egyik eddig legnagyobb adócsalását követték el, ennek ellenére őt gyanúsították meg és helyezték fogságba. A börtönben megtagadták tőle a szükséges orvosi ellátást. Később még az orosz hatóságok is elismerték ezt, aktivisták szerint ráadásul halála előtt kínozták és megverték.

Az aktivisták arra sürgetik Cameront: adja értésre, hogy brit cégek oroszországi dolgozóit nem lehet büntetlenül zaklatni.

A konzervatív brit miniszterelnök azonban egy sor üzleti megállapodást akar kötni, több százmillió euró értékben. Hasonlóképpen kellett egyensúlyoznia korábbi kínai látogatásán, ahol szintén az emberi jogok melletti kiállásra sürgették.

Ezúttal John McCain szenátor, volt republikánus elnökjelölt és több brit politikus is felszólította Cameront, hogy említse meg az ügyet Vlagyimir Putyinnak.

Négy egykori brit külügyminiszter nyílt levelet írt a kormányfőnek a Sunday Timesban azt sürgetve, hogy vesse fel, hogyan kezelik az orosz hatóságok az üzletembereket, jogászokat és újságírókat. "Többszázezer orosz vállalkozó raboskodik börtönökben a korrupt hivatalnokok miatt" - áll a levélben.

A britek megtilthatnák a beutazást azoknak az orosz illetékeseknek, akiknek közük volt az ügyvéd megkínzásához és halálához. Cameronra otthon nyomás nehezedik azért is, mert bár a Kadhafi elleni légiháború megindításáért kardoskodott, most előkerült dokumentumok szerint a brit kormányok és titkosszolgálatok együttműködtek a líbiai erőszakszervezetekkel.

Nagy-Britannia a hatodik legnagyobb külföldi befektető Oroszországban, az orosz cégek előszeretettek debütálnak a londoni tőzsdén, a britek pedig tavaly 3 és félmilliárd font értékben exportáltak az Orosz Föderációba. A bírálatok ellenére Cameron úgy fogalmazott: "Oroszország Európában az egyik legerősebb üzleti környezetet biztosítja és azok között van, ahol a legkevésbé akadályozzák a vállalkozást."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×