eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Most vegyen repülőt!

Az Airbus abszolút "győzelmével" ért véget a Párizs melletti Le Bourget-ben zajló nemzetközi légi- és űrszalon első szakasza, amelyen eddig csak szakmai képviselők vehettek részt. Az európai repülőgyártó soha nem látott számú, összesen 910 szerződést írt alá, melyek értéke eléri a 88 milliárd dollárt. A nagy riválisnak, az amerikai Boeingnek "mindössze" 142 gépet sikerült értékesítenie 22 milliárd dollár értékben. A hét végéig tartó kiállítást pénteken nyitják meg a nagyközönség számára.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az Airbus 200 darab A320 Neo típusú gép eladásáról szóló szerződést írt alá a malajziai Air Asiával, ami a civil repülés történetében abszolút rekordnak számít. A másik nagy megrendelés az indiai fapados társaságtól, az IndiGo-tól származik, a cég összesen 180 darab A320 Neót vásárol az európai gyártótól.

Az Airbus sikerét kíválónak minősítette a vásárt meglátogató François Fillon miniszterelnök, és ennek kapcsán úgy vélte: a szerződések volumene is azt mutatja, hogy véget ért a gazdasági válság, és immár a fellendülés időszaka következik.

A brit Pratt & Witney, a francia Safran és az amerikai General Electric együttműködésében kidolgozott új, kevésbé környezetszennyező és lényegesen gazdaságosabb motorokkal felszerelt A320 Neo igazi sikernek számít, nyilatkozta Thomas Enders, az Airbus elnöke, hangsúlyozva, hogy a mindössze hat hónapja piacradobott, példányonként 85-100 millió euróba kerülő gépre eddig összesen ezer megrendelést vettek fel.

A szerződések teljesítése azonban komoly erőfeszítést igényel az európai gyártótól: a tervek szerint az eddigi havi harminchat gép helyett 2012-re negyvenkettőt fognak összeszerelni az Airbus üzemeiben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×