eur:
389.45
usd:
363.53
bux:
68005.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Martonyi: Európa lassan, olykor küszködve, de működik

A brit külügyi intézet, a Chatham House meghívására Martonyi János külügyminiszter tartott előadást szerda délután Londonban a magyar Európa Uniós elnökségről és a szövetséget ért kihívásokról.

"Valaki azt mondta, hogy az Európai Unió afféle túlélőjátékká vált. Összeomolhat az euró, összeomolhat az egész unió" - kezdte előadását a külügyminiszter. Martonyi János kifejtette: már a világvégét is megjósolták, de mindenkit megnyugtathat, hogy Európa működik.

"Lassan, olykor küszködve, de mégis funkcionál" - folytatta a külügyminiszter, aki szerint krízisek tulajdonképpen erősítik az uniót, hiszen ezekre kell reagálni.

Az új gazdasági rendszer, az Európai Szemeszter elé sorra érkeznek hasznos javaslatok a tagországok részéről, s az egyik cél éppen az, hogy a közösség a váratlan eseményekre is felkészüljön. A helyzet nem olyan rossz, mint ahogy kinéz, még fiskális szempontból sem. Az euróövezet egészében jól teljesít, a bajba került országok az Európai Unió GDP-jének csak kis százalékát képviselik - emelte ki.

Martonyi János emlékeztetett: a napokon belül véget érő magyar elnökségi félév jelszava éppen az Erős Európa volt. Szükséges-e növelni a közösség erejét? A magyar kormány szerint igen - hangsúlyozta.

Az elnökségi feladatot a magyar kormány igen komolyan vette, tisztában azzal, hogy ez a megbízatás sokkal több, mint fotóalkalmak keresése, vagy látványos rendezvénysorozat. Magyarország eltökélten igyekezett azon, hogy jól végezze a feladat teljesítését. Hasznos akart lenni, és eleve elhatározta, hogy a lényegre koncentrál, lényegtelen dolgokkal nem hagyja megosztani az igyekezetét - fejtette ki.

A tárcavezető azt mondta, külpolitikai téren a közvetítő-szerepre fektette a hangsúlyt, munkálkodott azon, hogy megértesse mennyire fontos a közös energiapolitika létrehozása, tudatosítsa, hogy a mezőgazdasági politika nem csak szubvenciókról szól, hanem a világ élelmiszer-szükségletének kielégítéséről is.

Sikerült lépéseket tenni a közösség bővítése, a Duna-menti országok együttműködése, továbbá a romák helyzetének javítása terén - tette hozzá.

Martonyi János azzal zárta londoni előadását, hogy az uniós elnökség bizonyos értelemben "érettségi vizsga" volt Magyarország számára. Az ország a vizsgán megfelelt, ez növelheti az önbizalmát, ami ahhoz vezet, hogy ez Európai Uniónak még az eddiginél is jobb tagja legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×