eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megvan a hasmenésjárvány forrása?

Az életveszélyes hasmenés járvány tetemes többletkiadást okozott a német kórházaknak, az egyik legérintettebb tartomány, Alsó-Szászország egészségügyi minisztere azonban bejelentette, hogy kormánya átvállalja a költségeket. Közben a zöldségkereskedők szövetsége is bejelentette kárpótlási igényét, miután a betegség miatt jelentős mértékben visszaesett a termékeik iránti kereslet.

A mezőgazdaság számára kilátásba helyezett 210 millió euró kárpótlás nyomán a kereskedők is beterjesztették igényüket, amelyet azzal támasztottak alá, hogy a járvány kirobbanását követően a friss zöldségeknek alig volt forgalmuk, és ez óriási bevételkiesés okozott nekik. A kiskereskedők szövetségének elnöke bírálta a hatóságok eljárását a járvány kezelésében, és a jövőt illetően nagyobb beleszólási jogot követelt az ilyen helyzetekben.

Időközben az egészségügyi szerveknek újabb talányt jelent, hogy miként kerülhetett a Frankfurt melletti Erlenbach falucskát átszelő patakba EHEC-baktérium. A szakértők nem zárják ki, hogy egy közeli víztisztító berendezés lehet a fertőzés forrása, de azt nem tudják, hogy oda hogyan jutottak az életveszélyes hasmenés kórokozói.

A hatóságok mégis derűlátóak, mert egyre kevesebb az új beteg, noha több mint 700 ember állapota továbbra is válságos, és hatékony gyógymódra változatlanul nincs sok remény. A járvány eddig 39 emberéletet követelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×