eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elfogyott a líbiai lázadók olaja

Elfogytak a líbiai felkelők olajkészletei, és egyelőre nem világos, mikor indulhat újra a kitermelés az általuk uralt területen. Mindez azt jelenti, hogy megcsappantak azok a forrásaik, amelyekből felfegyverezhetik magukat. A lázadók ezért egyre jobban várják a nyugati segélyeket.

A líbiai lázadók által ellenőrzött dél-keleti olajmezők ki vannak téve a Kadhafi ezredeshez hű csapatok támadásainak, és egyelőre nem világos, hogy a felkelők exportvállalata mikor indíthatja újra a kitermelést.

Az egyiptomi határnál fekvő Tobruk olajrakodó kikötő kis finomítója már a múlt héten leállt. Bár a lázadók kezén van az ország egyik legnagyobbnak tartott olajmezője is, ahonnan akár napi 200 ezer hordónyi olajat lehetne kitermelni, a Kadhafi-hű csapatok uralják a közeli városokat, és meglepetésszerű támadásokat indíthatnak a sivatagon át a létesítmények ellen.

Könnyű fegyverezettel felszerelt, terepjáróval közlekedő zsoldosok annak ellenére rajta tudtak ütni a lázadókon, hogy azokat a levegőből elméletileg a NATO gépei segítik.

A felkelők közben folytatják jobbára önkéntesekből álló hadseregük kiképzését, amely reményeik szerint egyszer meg tudja védeni a lelőhelyeket. Az olajexport a líbiai konfliktusban szembenálló mindkét fél számára a fő bevételi forrás - jegyzi meg a Financial Times.

A lázadók kormányának kezd kifogyni a pénze, annak ellenére, hogy az arab országokkal és a nyugati szövetségesekkel intenzív tárgyalásokat folytat pénzsegélyekről. Az átmeneti kabinetnek egyelőre nem sikerült kölcsönöket felvennie, amelyek fedezetéül a régi rezsim vagyontárgyai szolgálnának.

A felkelőknek azonban sikerült némi bevételhez jutni azzal, hogy három alkalommal szállítottak olajat Tobrukból - legutóbb Katarba. Az átmeneti kormány tisztában van vele, hogyha az olajkitermelés még egy hónapig szünetel, akkor hiánycikké válhat a benzin, abban reménykedik viszont, hogy addig sikerül megdöntenie a Kadhafi-rezsimet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×