eur:
391.12
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megtalálták az elhízásban szerepet játszó "főkapcsolót"

Kutatók megtalálták az elhúzásban szerepet játszó "főkapcsolónak" nevezett gént, amely más a testzsírban található géneket befolyásol. A felfedezés nyomán abban reménykednek, hogy hatásosabban tudnak fellépni a betegséggel szemben.

A fejlett világban - szó szerint - egyre súlyosabb gondot okoz az elhízás és az abból fakadó betegségek, amelyek megterhelik az egészségügyi költségvetéseket is.

A Nature Genetics, genetikai kérdésekkel foglalkozó szaklapban publikáló brit tudósok most azt mondják, megtalálták az a "főkapcsoló" gént, amely szerepet játszik a metabolikus betegségek, így az elhízás, a szív-érrendszeri problémák és a cukorbetegség kialakulásában.

Ennek a génnek a befolyásolásával jobban tudják majd kezelni az említett betegségeket - teszik hozzá. Magyarországon különösen a kardiovaszkuláris, tehát a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriak és vezethetnek idő előtti halálhoz.

Világszerte több, mint félmilliárd ember, azaz minden tizedik felnőtt elhízott - ezeknek az embereknek az aránya a 80-as évek óta megduplázódott és a néha járványként is leírt jelenség már a szegényebb országokat is sújtja.

Az Egyesült Államokban az elhízás kiváltotta betegségek kezelésére évi 147 milliárd dollár megy el, ami az egészségügyi költségvetés közel egytizede - jegyzi meg a Reuters.

A rossz étkezéssel és mozgás hiányával összefüggésbe hozott, 2-es típusú cukorbetegek száma szintén drámai módon nő világszerte.

A tudósok már korábban azonosították az ehhez a betegséghez és a magas koleszterin szinthez köthető KLF14-es gént, de eddig nem tudták, pontosan milyen szerepet játszott.
Tim Spector, a londoni King's College kutatója és csapata 20 ezer, zsírmintákból nyert gént vizsgált.

A mintákat több száz brit és izlandi női ikerpártól szerezték be. Úgy találták, hogy a KLF14-es egyfajta "főkapcsolóként" befolyásol, zsírszövetekben megtalálható más géneket. Ezek a gének zsír arányát mutató úgynevezett testtömeg indexet, valamint a koleszterin-, inzulin- és glükóz-szintet befolyásolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×