eur:
401.57
usd:
367.7
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Elvis birtokát megkímélte az áradás

"Történelmi áradás" fenyegeti az amerikai Mississippi folyó mentén fekvő városokat. Memphisnél a folyó rekordszinten tetőzött, távolabb a lakosok homokzsákokkal próbálják védeni otthonaikat.

A Tennessee állambeli Memphisben az 1930-as évek óta nem volt olyan árvíz, mint most. A város szerencséjére a turisták nem sokat éreztek meg a természeti csapásból, és lelkesen látogatták a nevezetességeket.

Elvis Presley gracelandi birtoka és a blues több történelmi emléke, így a lemezstúdiók megúszták az áradást, de néhány kerület nem. A Királynak becézett Presley karrierjének fontos állomása volt a Memphisben található Sun Studio, de készített itt felvételeket Johnny Cash és Jerry Lee Lewis is. Otis Redding és a Staple Singers sikerében a ma már múzeumként működő Stax Records volt a meghatározó.

A hatóságok 1300 otthont jártak végig az elmúlt napokban és távozásra szólították feé a lakosokat, de végül néhány száz lakost telepítettek ki. A vízállás 14,6 méteren tetőzött, és úgy tűnik, sikerült áldozatok nélkül átvészelni a katasztrófát. Ebben segített a proaktív hozzáállás, mert a városvezetés a Katrina hurrikán példája nyomán felismerte: nem elég csak a médián keresztül figyelmeztetni az embereket.

A helyi kormányzó, Bill Haslam arra figyelmeztetett, hogy bár a nagy veszély elmúlt, egyes kerületekben két hétig tart, mire eltűnik a víz.

A folyó délebbre fekvő szakaszain közben tovább folytatódik a védekezés. Louisiana államban megkezdték az angolai szigorított fegyház rabjainak evakuálását - itt élnek a halálraítéltek is -, és a víz egy részét egy tóba vezetik, hogy kíméljék a még délebbre fekvő New Orleanst védő gátakat. A börtönt három oldalról a folyó veszi körül és legutoljára az 1927-es pusztító árvíz öntötte el.

A Mississippi deltatorkolatánál a farmerek nagyon aggódnak. Scott Haynes azt mondta az AP-nek, 80 ezer dollár költ arra, hogy gabonasilói köré gátakat építsen, mert nem tudja elszállíttatni a terményt, mielőtt az áradás eléri a környéket. Abba már belenyugodott, hogy földjeit elönti a folyó. A gazdák megszokták, hogy időről-időre kiönt a folyó, de most attól félnek, hogy házaik is veszélybe kerülnek. Sokan kiürítik lakóhelyüket és magasabban fekvő ingatlanokat béreltek ki.

A hosszú ideje súlyos áradást az utóbbi hetek heves esőzései okozták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×