eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Kaláka és Liszt-opera a londoni Európa Napokon

Nagy sikerrel lépett fel Londonban vasárnap a Kaláka együttes, hétfőn este pedig Liszt Ferenc ifjúkori operáját, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélyát mutatják be a londoni Európa Napok keretében.

A Kaláka együttes vasárnapi fellépésének színhelye belső-London legnagyobb zöldterülete, a Regent's Park volt, ahol közös flamand-magyar rendezésben Európai Majálisra került sor.

Flandria, tekintettel Belgium nemzetiségi megoszlására, külön diplomáciai képviseletet tart fenn Nagy-Britanniában, és költséget nem kímélve átszállíttatott ide egy hatszáz személyt befogadó sátrat. A sátor 1920-ban készült, közepén kerek porond van, melyet, a belga sörözők mintájára, bokszok vesznek körül, asztalokkal, padokkal. Az egyik oldalon helyezkedik el a színpad. Mindez a múlt század húszas éveire jellemző art deco stílusban, tükrökkel, kárpitokkal, sárgaréz tartóelemekkel.

A sátor előtti tágas réten két magyar büfé működött, az egyikben lángost sütöttek - tejfölöset és fokhagymásat Vasárnap, a másikban kolbászt és hurkát. A harmadik, a flamand pavilon csapolta a sört és szolgáltatta a speciális belga hasábburgonyát.

A Kaláka együttes ingyen-hangversenyére Angliában élő magyarok százai gyűltek össze, a sátor táncporondján a kettőtől hat-hét évesig terjedő korosztályból mintegy száz gyerek ugrált boldogan a Kaláka vidám dallamaira, míg a szülők a megzenésített költeményeket élvezhették. Minden számhoz elhangzott rövid angol bevezető.

Mivel a tízmilliós London lakossága igencsak vegyes, láthattunk a közönség soraiban burnuszos arab nőket, színes bőrűeket és ázsiaiakat is, bár az egyik fekete fiatalemberről kiderült, hogy két félig magyar kisgyerek papája, egy fél-japán kisfiú pedig az Elek nevet kapta a keresztségben, és apai ágon magyar.

A Kalákát nehezen engedték le a színpadról, de még hátra volt a londoni magyar népi táncosok bemutatója.

Hétfő este komolyzenei esemény képviseli a magyar kultúrát a londoni Európa Napokon. Liszt Ferenc egyetlen operáját, az egyfelvonásos Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című művét adja elő az Európai Operatársulat, az Európai Ifjúsági Zenekar kíséretével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×