INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Lesz-e ellenfele Berényi Józsefnek?

Infostart / InfoRádió
Szombaton tartja országos tisztújító kongresszusát Nagymegyeren a Szlovákiai Magyar Koalíció Pártja. Eddig csak egy jelölt van az elnöki posztra: Berényi József már korábban bejelentette, hogy ismét megméretteti magát. Az még nem ismert, lesz-e ellenfele.

A jelenlegi elnökön, Berényi Józsefen kívül a járási pártkonferenciákon még Csáky Pál kapott jelölést, ám a volt pártelnök még nem nyilatkozott arról, él-e a felkínált lehetőséggel. Mint ismeretes, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára sikertelen tavalyi, júniusi választások után Csáky lemondott tisztségéről, és helyét Berényi vette át.

A Szabad Újságnak adott interjújában Berényi József úgy nyilatkozott, nem tartja jónak az alapszabály által meghatározott elnökválasztási rendszert. A pártelnök szerint nem szerencsés, hogy a kongresszus küldöttei még az utolsó pillanatokban is új elnökjelölteket állíthatnak.

A pártelnök elmondta: örült volna, ha a kongresszus előtt kellő időben kiderül, akad-e más jelölt is a posztra. Csáky Pál a médiának meglehetősen homályosan nyilatkozott arról, mik a további tervei. Küldöttként jelen lesz a szombati kongresszuson, ám azt nem tudni, milyen posztra pályázik majd. Csupán annyit jelzett: nem zárja ki, hogy esetleg részt venne a párt szűkebb vezetésében.

Csáky korábban azt mondta: úgy tervezte, hogy hosszabb ideig távol marad a csúcspolitikától, ám az országban tapasztalható politikai fejlemények alapján nem zárható ki, hogy a parlamenti választások esetleg a tervezettnél korábban lesznek, ezért erre az eshetőségre időben fel kell készülni.

Berényi József úgy véli, hogy a párton belüli megújulásnak folytatódnia kell, ami nem azt jelenti, hogy "a régi politikusaikat le kell fejezni". Inkább úgy kell kialakítani az elnökséget, hogy a régiek mellett viszonylag új arcok is helyet kapjanak abban. Olyanok, akik helyi vagy regionális szinten már bizonyítottak, van támogatottságuk és rátermettségük országos szinten is politizálni.

Elemzők szerint az MKP támogatottsága meglehetősen stabil, a párt jó eredményt ért el a tavalyi helyhatósági választásokon, és van reális esélye arra, hogy legközelebb visszakerüljön a parlamentbe.


A címlapról ajánljuk