eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az egekbe nőtt a német államadósság

Rekordszintre nőtt Németország államadóssága: megközelíti a 2100 milliárd eurót. Ez csaknem 320 milliárddal több a tavalyinál. Berlinben a pénzügyminiszter most meghúzta a vészféket, és drasztikus intézkedéseket helyezett kilátásba az eladósodás ütemének fékezésére.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a jó hírrel kezdte beszámolóját: mosolyogva közölte, hogy Németország ismét eleget tesz a valutaegységbe tömörült országokra kötelező előírásnak, mert államháztartási hiányát sikerült a GDP három százaléka alá szorítani. Mindezt a vártnál is jobb gazdasági fellendülésre vezette vissza, és utalt arra is, hogy ez az államadósság növekedésének ütemét is fékezni fogja.

Az elmúlt években ugyanis lendületbe jött az eladósodás: az államadósság mára megközelíti a 2100 milliárd eurót, ami a GDP 82 százaléka. A pénzügyi tárca vezetője magyarázatként közölte, hogy a nemzetközi válság következtében csaknem 250 milliárd eurót költöttek a bajba jutott bankok anyagi talpra állítására.

Az eurózóna létrehozásakor a tagállamok Maastrichtban ígéretet tettek a többi között arra is, hogy államadósságuk nem lépi túl a nemzeti össztermelés 60 százalékát. Wolfgang Schäuble a jó gazdasági kilátásokra utalva reményét fejezte ki, hogy 2015-re az adósságszintet 75 százalékra szorítják majd.

A pénzügyminiszter nem titkolta, hogy az államháztartási hiány csökkentésére vonatkozó vállalást könnyebben tudják tartani. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a jelenlegi koalíció hivatali időszakának végére teljesen kiegyensúlyozott lesz a német államháztartás, hacsak az atomenergia felhasználását helyettesítő tervek megvalósítása nem ró csillagászati terheket a kormányra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×