eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Viharos lesz a BP közgyűlése

Viharos közgyűlésére számít a brit BP olajcég szerdán: majdnem egy éve volt a hatalmas anyagi és erkölcsi kárt hozó Mexikói-öbölbeli katasztrófa, és nemrég omlott össze az északi-sarkvidéki kitermelési ügylet az orosz Rosznyefttyel. Ráadásul a BP orosz partnerei milliárdokra akarják perelni a céget.

Több száz részvényes és befektető előtti zavart magyarázkodás - ez Bob Dudley, a BP olajcég vezérigazgatójának mai programja Londonban. Nem egészen egy éve történt a DeepWater Horizon olajplatform katasztrófája, amelyben 11 dolgozó életét vesztette, és amely Amerika legnagyobb tengeri olajszennyezése volt. A BP számára nemcsak az erkölcsi kár volt hatalmas, hanem papírja értéke is negyedével csökkent.

Dudley számára további fejfájást jelent, hogy összeomlott a busás hasznot ígérő üzlet az orosz Rosznyefttyel az északi sarkvidéki olaj- és gázmezők feltárásáról, és most van a határideje annak, hogy a két cég lezárja nyolc milliárd dolláros részvénycseréjét. A BP oroszországi leányvállalatának, a TNK-BP-nek az orosz tagjai pedig pert indítanak a vállalat ellen, és tíz milliárd dollár kártérítést követelnek majd, amiért a BP egyedül akart a Rosznyefty partnere lenni a sarkvidéki üzletben.

Bár Dudley - a BP történetének első amerikai vezérigazgatója - csak októberben vette át a cég irányítását, és nem felelős a Mexikói-öbölbeli katasztrófáért, az orosz üzlet összeomlásáért már sokak szerint igen. A befektetők magyarázatot várnak arra, hogyan is futhatott zátonyra a megállapodás, és miért nem mérte fel a cégvezér jobban az orosz üzleti környezetet.
Tiltakozásra számíthat a vezetői prémiumok ügyében is, és a részvényesek több információt követelnek arról, mit tesz a cég a biztonságosabb működésért, és hogyan próbál ismét nyereségessé válni. Van, aki ellenzi Dudley újraválasztását, bár a vezérigazgató lemondott idei prémiumáról.

Az egy évvel ezelőtti közgyűlés idején csak a környezetvédők és néhány részvényes tiltakozott a kanadai olajfúrások és a bónuszok miatt, a vállalat pedig szárnyalt. A Mexikói-öbölben történt robbanás öt nappal később azonban megindította a lejtőn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×