INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Amerikai sztárügyvéd próbálja megmenteni a volt ukrán elnököt

Infostart / InfoRádió
Amerikai sztárügyvédje lesz a gyilkossági ügy miatt perbe fogott volt ukrán elnöknek, Leonyid Kucsmának. Kucsma a tíz évvel ezelőtt meggyilkolt tényfeltáró riporter Heorhij Gongadze halála miatt áll bíróság elé, mert a vád szerint azt mondta: "oldják meg" az újságíró támasztotta problémát.

Alan Dershowitz amerikai sztárügyvéd nevéhez fűződik egy sor híres, vagy hírhedt vádlott felmentése az Egyesült Államokban, és most ő fogja védeni Leonyid Kucsma volt ukrán elnököt is.

Dershowitz ismert arról, hogy szét tudja zúzni a vád bizonyítékait - kérdés, mit tud kicsikarni védence számára az Ukrajnát megrázó Gongadze-ügy miatt indult perben.

Heorhij Gongadze grúz származású tényfeltáró újságírót 2000 szeptemberében rabolták el, lefejezett holttestét egy Kijevhez közeli erdőben találták meg. Gongadze régóta idegesítette az önkényúri módszerekkel kormányzó Leonyid Kucsma akkori elnököt és környezetét. Előkerült például egy olyan hangfelvétel, amelyen egy Kucsmának hangzó személy panaszkodik Gongadzéra, és azt mondja, hogy "oldják meg a problémát".

A sztárügyvéd szerint a bizonyíték hamisítvány, a szalagot összevágták. A 72 éves jogász azt állítja, hogy ellene is bevetették egyszer ezt a módszert, amikor a dúsgazdag felesége meggyilkolásával vádolt Claus von Bülow-t védte a '80-as években. "Valaki a zoknijába rejtett egy magnót, felvette a hangomat, és átszerkesztette a szalagot. Ezért nagyon együtt érzek az olyanokkal, akiket hamisított felvételek alapján vádolnak" - mondta.

A német és dán származású, de brit arisztokrata von Bülow-t, első fokon bűnösnek találták, de Dershowitz segítségével a fellebbviteli bíróságon felmentették. Az esetből mozifilm is készült.

Dershowitz egy másik híres védence a volt felesége és barátja meggyilkolásával vádolt amerikai futball-, majd filmsztár O.J. Simpson volt. Simpson védelmét egy ügyvédi nagyágyúkból álló csapat tagjaként látta el.

Dershowitz jelenleg a Harvard Egyetem jogi karának professzora, és azt mondja, szorosan együttműködik Leonyid Kucsma ukrán ügyvédeivel. Az ukrán főügyészség több év után megváltoztatta véleményét és engedélyezte, hogy bizonyítékként használják fel a hangfelvételt. A sztárügyvéd ezek után másokhoz hasonlóan azt mondta, hogy politikai indíték állhat per mögött, például Viktor Janukovics jelenlegi elnök "így akarja demonstrálni a nyugat felé, hogy Ukrajna jogállam".

Kérdés, hogy elítélik-e Leonyid Kucsmát. Három egykori rendőrtiszt már rács mögött ül, egy vádlott még bujkál. A korábban a gyilkosság elrendelésével vádolt Jurij Kravcsenko egykori belügyminisztert pedig 2005-ben egy golyó ölte meg - a hatóságok szerint öngyilkos lett.


A címlapról ajánljuk