eur:
392.9
usd:
366.73
bux:
66196.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Amerikai sztárügyvéd próbálja megmenteni a volt ukrán elnököt

Amerikai sztárügyvédje lesz a gyilkossági ügy miatt perbe fogott volt ukrán elnöknek, Leonyid Kucsmának. Kucsma a tíz évvel ezelőtt meggyilkolt tényfeltáró riporter Heorhij Gongadze halála miatt áll bíróság elé, mert a vád szerint azt mondta: "oldják meg" az újságíró támasztotta problémát.

Alan Dershowitz amerikai sztárügyvéd nevéhez fűződik egy sor híres, vagy hírhedt vádlott felmentése az Egyesült Államokban, és most ő fogja védeni Leonyid Kucsma volt ukrán elnököt is.

Dershowitz ismert arról, hogy szét tudja zúzni a vád bizonyítékait - kérdés, mit tud kicsikarni védence számára az Ukrajnát megrázó Gongadze-ügy miatt indult perben.

Heorhij Gongadze grúz származású tényfeltáró újságírót 2000 szeptemberében rabolták el, lefejezett holttestét egy Kijevhez közeli erdőben találták meg. Gongadze régóta idegesítette az önkényúri módszerekkel kormányzó Leonyid Kucsma akkori elnököt és környezetét. Előkerült például egy olyan hangfelvétel, amelyen egy Kucsmának hangzó személy panaszkodik Gongadzéra, és azt mondja, hogy "oldják meg a problémát".

A sztárügyvéd szerint a bizonyíték hamisítvány, a szalagot összevágták. A 72 éves jogász azt állítja, hogy ellene is bevetették egyszer ezt a módszert, amikor a dúsgazdag felesége meggyilkolásával vádolt Claus von Bülow-t védte a '80-as években. "Valaki a zoknijába rejtett egy magnót, felvette a hangomat, és átszerkesztette a szalagot. Ezért nagyon együtt érzek az olyanokkal, akiket hamisított felvételek alapján vádolnak" - mondta.

A német és dán származású, de brit arisztokrata von Bülow-t, első fokon bűnösnek találták, de Dershowitz segítségével a fellebbviteli bíróságon felmentették. Az esetből mozifilm is készült.

Dershowitz egy másik híres védence a volt felesége és barátja meggyilkolásával vádolt amerikai futball-, majd filmsztár O.J. Simpson volt. Simpson védelmét egy ügyvédi nagyágyúkból álló csapat tagjaként látta el.

Dershowitz jelenleg a Harvard Egyetem jogi karának professzora, és azt mondja, szorosan együttműködik Leonyid Kucsma ukrán ügyvédeivel. Az ukrán főügyészség több év után megváltoztatta véleményét és engedélyezte, hogy bizonyítékként használják fel a hangfelvételt. A sztárügyvéd ezek után másokhoz hasonlóan azt mondta, hogy politikai indíték állhat per mögött, például Viktor Janukovics jelenlegi elnök "így akarja demonstrálni a nyugat felé, hogy Ukrajna jogállam".

Kérdés, hogy elítélik-e Leonyid Kucsmát. Három egykori rendőrtiszt már rács mögött ül, egy vádlott még bujkál. A korábban a gyilkosság elrendelésével vádolt Jurij Kravcsenko egykori belügyminisztert pedig 2005-ben egy golyó ölte meg - a hatóságok szerint öngyilkos lett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×