eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Külföldről is jöttek balhézni anarchisták a londoni diáktüntetésre

Az egyetemi tandíj felemelése ellen tiltakozó, nagyszabású múlt heti diáktüntetésre négy országból érkeztek Londonba anarchisták, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a többtízezres felvonulás rendbontással végződött. De részt vettek a rombolásban magukat forradalmárnak képzelő gazdag úri fiúk is.

A Facebook és a Twitter segítségével értesítik egymást az anarchisták arról, melyik országban várható nagyszabású tüntetés, ahol kitombolhatják romboló ösztöneiket. Múlt héten, Londonban argentin, német, olasz és lettországi anarchisták tűntek fel a kivonult diákság soraiban. A rendőrség fényképek százait készítette, és a sajtóban közli tizenhárom fiatalember meg egy lány fotóját, mint fő rendbontókét.

Az anarchisták holland és németországi tüntetéseken alakították ki módszereiket és stílusukat. Feketébe öltöznek, bukósisakot tesznek a fejükre, és acélvasalású bakancsot öltenek. A rendőrség megállapította, hogy egy lett állampolgárságú férfi szakított ki vasrudat a terelőkorlátból, hogy a rendőrökre hajítsa. Egész rendbontó csapat érkezett Lettországból, hátizsákjaikban füstbombákat is találtak.

Õrizetbe vettek egy fiatalt, miután fél téglákkal dobálta a rendőröket. Õ csak annyit közölt, hogy neve Wilf, és Drezdából érkezett. Egy rendbontóról az derült ki, hogy torinói, és egy londoni lakásfoglaló csoport tagja. Mint megjegyezte: "Jöttem segíteni a diákokat és a szegényeket". Persze, Londonnak szintén megvannak az összecsapásra mindig kész anarchista csoportjai, például az Ellentűz elnevezésű trockista góc.

A rendőrség szerint Észak-London tinédzser utcai bandái is megjelentek a diáktüntetésen. Egy arcát kendővel félig elfedő fiatal ezt mondta a BBC helyszíni tévériporterének: "A szegénynegyedben lakom. Mi hogy fogunk bekerülni az egyetemre?" Amire az lehet a válasz, hogy a rászorulókat segéllyel és ösztöndíjakkal támogatják - ha tehetségesek.

De jómódú fiatalok is részt vettek az erőszakossá fajult tüntetésen. Beidézte a rendőrség a huszonegy éves Charlie Gilmourt, a Pink Floyd gitárosának, David Gilmournak a fogadott fiát, aki a cambridge-i egyetem történelem szakos diákja. A popzenész atya 78 millió fontnyi vagyonával Anglia leggazdagabbjai közé tartozik. Az ifjú egyetemista a rendőri fotókon nem csak aközben látható, mikor újságpapír halommal felgyújtani készül a Pénzügyminisztérium tölgyfa kapuját, de a akkor is, amikor az Ismeretlen Katona emlékművéről megpróbálta leszakítani a brit nemzeti lobogót.

"Nagyon szégyellem, amit Charlie csinált, és ő is nagyon szégyelli" - közölte a Twitteren a fiú anyja , Polly Samson ismert újságíró.

A brit közvélemény szerint a gyereket jobban kellett volna nevelni, a rendőrség pedig tüzetesebben deríthetné fel, mire készülnek az anarchisták egy-egy londoni tüntetés előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×