eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Adakozó kedvében van a Facebook alapítója

Mark Zuckerberg, a Facebook megálmodója és alapítója is beállt azoknak a milliárdosoknak a sorába, akik szétosztják vagyonuk nagy részét. A Warren Buffet befektetős és Bill Gates egykori Microsoft-főnök által folytatott kampányhoz eddig közel 60 szupergazdag csatlakozott.

Mark Zuckerberget, a Facebook kitalálóját a nemrég bemutatott mozifilm nehezen szerethető emberként állítja be, aki jobbára magába zárkózott és egyes barátait is magára haragította. A 26 éves milliárdos most viszont olyan lépésre szánta el magát, ami sokak szemében szimpatikussá teheti.

A becslések szerint 7 milliárdos vagyont felhalmozott Zuckerberg csatlakozott az Adományozási Ígéret nevű kampányhoz, melynek célja, hogy az amerikai milliárdosok adakozásra fordítsák vagyonuk döntő részét. Mellette további 15 milliárd dollárra tett ígéretet pénze szétosztására a héten, köztük Steve Case, az America Online társalapítója és Dustin Moskovitz, Zuckerberg volt szobatársa a Harvardon, a Facebook társalapítója.

Zuckerberg az idén különösen adakozónak bizonyult: szeptemberben azt mondta, hogy 100 millió dollárt ad a New Jersey állambeli Newark város iskoláinak.

A fiatal milliárdos legutóbbi ígéretét azzal magyarázta, hogy sokan csak későn kezdik szétosztani a pénzüket, de szerinte nem kell várni, mert sok a tennivaló.

Nem mindenki tapsol: a kanadai Globe and Mail újság egyik publicisztikája szerint tehetett volna valami kevésbé önző dolgot is Zuckerberg. "Érthető, hogy jó ügyre osztja szét a pénzét, de inkább hagyja ott a Facebookot és kezdje újra. Fogjon valami olyan vállalkozásba, amely munkahelyeket és jólétet teremt. Ezek az adakozók azt hiszik, hogy lemoshatják a pénzcsinálás szennyét, vagy azt a tényt, hogy igyekeztek a lehető legkevesebb adót fizetni vagyonuk felhalmozása közben."

Mások azt jegyezték meg: Zuckerberg pont akkor kezdett adakozni a newarki iskoláknak, amikor bemutatták a róla készült, és őt negatív fényben feltüntető Facebook-filmet. A milliárdos védelmére sietett viszont a városi polgármester, aki azt mondta: meg kellett győznie, hogy ne névtelenül adakozzon.

A Wall Street Journal méltatja, hogy a gazdagok manapság sokkal fiatalabb korban kezdenek adakozni. Kommentátorok azonban azt is megjegyzik: a Facebook-alapító vagyona egyelőre "virtuális vagyon" és akkor lesz belőle valódi pénz, amikor bevezetik a Facebookot a tőzsdére. Addig nincs mit szétosztani.

A Financial Times szerint immár hatalmas a nyomás a milliárdosokon: aki nem osztja szét a vagyonát, azt a világ legnagyobb zsugorijának állítják majd be - írja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×