eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Célponttá tette Németországot a WikiLeaks?

A WikiLeaks által közzétett adatok nemcsak a politikusokat döbbentették meg, aggasztják a belbiztonságért felelős vezetőket is. Az oknyomozó portál az amerikai diplomaták bizalmas leveleinek közlésével rávilágított a nyugati világ leginkább sebezhető pontjaira is, amivel közvetve a terroristák malmára hajtja a vizet. Az Egyesült Államok biztonsága szempontjából kulcsfontosságú németországi adatokat tudósítónk, Vincze András ismerteti.

A WikiLeaks mint a világ legnagyobb integrált vegyiüzem-komplexumát, elsőként említi a Rajna-menti Ludwigshafenben működő BASF Műveket, és kiemeli, hogy a cég nélkülözhetetlen az amerikai ipar szempontjából. Második helyen szerepel a Siemens, amely az Egyesült Államok energiaellátása terén kulcsfontosságú vízerő felhasználásához gyárt turbinákat és transzformátorokat.

A WikiLeaks listáján szerepel még több gyógyszergyár, valamint a németek számára elegáns üdülőszigetté fejlődött Sylt, amely kiindulópontja az Európát Amerikával összekötő tengeralatti kábelrendszernek.

Biztonsági szakértők felelőtlenségnek nevezték a lista összeállítását, mert attól tartanak, hogy ötletet adhat terroristáknak merényletek célpontjainak kiválasztásához. A BBC szerint a WikiLeaks által közétett dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy a washingtoni kormány mekkora jelentőséget tulajdonít ezeknek a külföldi létesítményeknek az Egyesült Államok gazdasági élete szempontjából.

Tény, hogy az amerikai külképviseletek tavaly utasítást kaptak azoknak a gyáraknak, üzemeknek és más stratégiai fontosságú intézményeknek az összeírására, amelyek esetleges károsodása, vagy megsemmisülése komolyan veszélyeztetné az Egyesült Államok gazdasági életét vagy belső biztonságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×