eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alkotmányos lopott adatlemezek alapján nyomozni

A német alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a nyomozószervek jogosan használják fel azokat az orgazdáktól vásárolt adatlemezeket, amelyek német polgárok bankbetéteiről adnak tájékoztatást, akik a németországi adótörvények kijátszásával helyeztek el különböző összegeket svájci vagy liechtensteini számlákon.

Karlsruhéban az alkotmánybíróság törvényesnek minősítette, hogy a nyomozószervek olyan adatlemezek felhasználása alapján indítanak eljárást gyanúba került német állampolgárok ellen, amelyeket orgazdáktól vásároltak a hatóságok.

Mint emlékezetes, az év eleje óta több német tartomány kormánya vásárolt közel ö millió euróért svájci és liechtensteini német bankbetét tulajdonosokra vonatkozó adatokat tartalmazó cd-lemezeket, amelyekhez felkínálóik lopás útján jutottak hozzá.

Egy adócsalással gyanúsított személy ugyanis tiltakozva a lakásán tartott házkutatás miatt, az alkotmánybírósághoz fordult: döntse el, a nyomozószervek törvényesen léptek-e fel, amikor lopott adatlemez alapján indítottak eljárást ellene.

Az alkotmánybíróság szerint az adatlemez beszerzésének módozata nem játszik szerepet az adócsalók leleplezését célzó erőfeszítésekben.

A téma már hónapok óta borzolja a kedélyeket, de tény, hogy az első adatlemez megvásárlása óta legalább 25 ezren jelentkeztek a hatóságoknál, közölve, hogy készek az adóilleték visszamenőleges megfizetésére, ha nem indul bűnvádi eljárás ellenük az adótörvények kijátszásával Svájcba, vagy Liechtensteinbe menekített bankbetéteik miatt. Becslések szerint a bűnbánó bankszámla-tulajdonosoktól eddig 38 millió euró folyt be az államkasszába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×