eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Berlusconi bukására bazíroznak

Az olasz kormányválság miatt kommentátorok már felteszik a kérdést: mikor ér véget Silvio Berlusconi miniszterelnök kormányzása? A miniszterelnök egy sor bizalmi szavazás vár a következő hetekben, miközben négy miniszter távozott a kabinetjéből.

Silvio Berlusconi korrupciós, prostitúcióval összefüggő és családi botrányokat is túlélt már, de előfordulhat, hogy rövid időn belül kiszorítják a hatalomból. Hétfőn négy minisztere nyújtotta be lemondását, és egyik legközelebbi szövetségese immár a fejét követeli.

A kérdés az, mikor bukik meg a Berlusconi-kormány. Paradox módon a mágnás által alakított kabinetek stabilitást hoztak az olasz politikai életbe, ahol korábban rövid időn belül váltogatták egymást a különböző kormányok. Berlusconi az utóbbi tizenhat évben háromszor volt miniszterelnök, most azonban véget érhet a sikere.

Kommentátorok hozzáteszik: a várható bukás ellenére korai lenne leírni a 74 éves politikust, mert a visszatérés nagymestere. A kormányfő most egykori szövetségesével, Gianfranco Finivel vív háborút, aki nemrég lemondásra szólította fel, és hétfőn visszahívta pártja minisztereit és államtitkárait a kormányból.

A karizmatikus Finit sokan új trónkövetelőnek tartják az olasz politikai paletta jobboldalán. Az egykori neofasiszta politikus alapító tagja volt Berlusconi Szabadság Népe pártjának, de nyáron gyakorlatilag kizárták. Ezután szakadár frakciót hozott létre a parlamentben, új pártot próbál kovácsolni, és el akarja csábítani a mérsékelt jobboldali választókat a kormányfőtől.

A kormányfő több bizalmi szavazásra számíthat a költségvetés decemberi elfogadása után - az elsőre december 14-én -, és ha veszít, le kell mondania. Emiatt előrehozott parlamenti választások lehetnek tavasszal. Ez azonban nem izgatja a veterán politikust, mert meggyőződéssel állítja, hogy újra győzne, szövetségesével, az Északi Ligával együtt. "Ne olvassák a lapokat, a szavazók hatvan százaléka az enyém" - mondta magabiztosan. Egy közvélemény-kutatás azonban csak negyven százalékot adott neki.

Tény, hogy Berlusconi tekintélyét alaposan megtépázták a botrányok - a legutóbbi szerint egy 17 éves marokkói lánnyal volt kapcsolata -, kérdés, hogy mennyire bíznak a választók politikai ellenfeleiben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×