eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elektromos taxikkal enyhítenék az üvegházhatást

Elektromos hajtású taxikat akar a világ nagyvárosaiba Michael Bloomber New York-i polgármester, aki most vette át két évre a nagyvárosok koalíciójának vezetését. Bloomberg szerint az elektromos taxik jelentős mértékben csökkentenék az üvegházhatást elősegítő károsanyag-kibocsátás visszafogását.

A világon minden tizenkettedik ember nagyvárosban él, és a lakosok tömege, valamint közlekedési szokásaik döntően befolyásolhatják a klímaváltozás elleni harcot - utalt rá a New York-i polgármester, aki most került a C40 nevű szervezet élére.

A nagyvárosok koalíciójaként ismert csoportot a széndioxid-kibocsátás csökkentésére hozták létre öt évvel ezelőtt. A rendelkezésre álló statisztikák szerint a tag-városok vezetése 1 millió taxi felett rendelkezik - ha ezek esetében sikerülne lecsökkenteni az emissziót, az nagyon komoly lépés lenne - hangoztatta Bloomberg a polgármesterek Hong Kong-i találkozóján.

A róla elnevezett üzleti hírügynökséget megalapító Bloomberg azt is felvetette, hogy a városok összefoghatnának és ugyanolyan típusú kocsikat rendelhetnének. Később elismerte, hogy a különböző biztonsági előírások, szabályok, gazdasági és gyakorlati okok miatt ez nem lehetséges, ám néhány város így is közösen rendelhetne "egységesített" taxikat.

"A nemzeti kormányok otthon és a nemzetközi porondon is küszködnek azzal, hogy fellépjenek a klímaváltozás ellen. Mi kitölthetjük az űrt, mi lehetünk a vezetők" - mondta Bloombert a koalíció polgármestereinek.

A tavalyi, koppenhágai klímacsúcs kötelező erejű nemzetközi szerződés nélkül zárult, és a dokumentum aláírói nem tettek konkrét vállalásokat a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. A legtöbb ENSZ-tagállam szerint egy évvel később, a közelgő cancúni klímakonferencián sem lesz előrelépés.

New York vezetőjeként Bloomberg elrendelte az energiahatékony elektromos eszközök használatát a városi épületekben. Mint mondja: már az építési előírások szigorításával sokat lehet tenni. A polgármester azzal próbál példát mutatni, hogy metróval jár munkába.

A kínai Sencsen alpolgármestere a konferencia előtt azt mondta, hogy a város útjain három éven belül 35 ezer elektromos meghajtású jármű fut majd. A kínai hatóságok emellett azt tervezik, hogy 2020-ra az elektromos járművek akkumulátorainak vezető gyártójává teszik az országot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×