eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mit takar az érzelmi szélhámosság a jogban?

A színlelt házasságok eredményesebb kiszűrésére hivatott az a dokumentum, melyet a francia igazságügyi minisztérium készített és küldött el a polgármesteri hivatalok számára. Egyes bírálók szerint a kérdőívszerű irat túlságosan beavatkozik a vegyes házaspárok magánéletébe.

A hatóságok az utóbbi években egyre szigorúbban ellenőrzik a franciák külföldi állampolgárokkal kötött házasságát, annál is inkább, mivel a bevándorlásügyi miniszter szerint ezek a kapcsolatok jelentik immár a franciaországi bevándorlás fő forrását. 2008-ban arányuk 30 százalékra rúgott az összes megkötött házasságon belül, az ezekben a háztartásokban születő gyermekek aránya pedig 2004-hez képest megduplázódott, és ma már az összes francia területen születők 13 százalékát teszik ki.

A kilátásba helyezett szigorítást egyébként április óta vitatják a különböző emberi jogi szervezetek, a nemrég egy marokkói hölggyel újraházasodott bevándorlásügyi miniszter ugyanis akkor jelentette be az első elképzeléseket. Törvény ugyan még nem született a kérdésben, de az igazságügyi minisztériumban elkészült dokumentum némi elképzelést ad a leendő jogszabály szelleméről.

Az anyakönyvvezetőknek és általában a házasságok lebonyolításában részt vevő hatóságoknak ennek alapján a színlelt házasságra utaló jeleket kell felkutatniuk. Például azt, hogy a felek ismerik-e egymás családját, lakcímét, érdeklődniük kell a közös terveik iránt, sőt egy 45 éves újságíró arról számolt be kollégáinak, hogy a hivatalnokok azt firtatták, hogy "rendben zajlik-e szexuális élete" az újdonsült afrikai származású feleségével.

A kormány egyébként a színlelt mellett az úgynevezett "szürke házasságokat" is szeretné megakadályozni, és ennek büntetésére egy új jogi kategóriát, az "érzelmi szélhámosság" fogalmát is be akarja vezetni. Ami alapvetően azokra az esetekre vonatkozna, amikor egy külföldi visszaél a francia állampolgár jóhiszeműségével kizárólag azért, hogy házasság révén francia papírokat szerezzen.

Az igazságügyminisztérium legfrissebb, a vegyes házasságokra vonatkozó összesítése az 1995 és 2004 közötti időszakot öleli át, és ebből az derül ki, hogy ebben a periódusban a francia és a külföldi állampolgárok közötti házasságok száma megötszöröződött. A hatósági bekeményítést mutatja ugyanakkor, hogy 2004-ben összesen 745 ilyen egybekelést semmisítettek meg, 74 százalékkal többet, mint 1995-ben. Az új szabályozásssal ez az arány drasztikusan megemelkedhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×