eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Iszapszennyeződés: magasabb szintű készültség Horvátországban és Szerbiában is

Szerbiában és Horvátországban is készültséget hirdettek a Duna iszapszennyezettsége miatt: a szerb parlament környezetvédelmi bizottsága rendkívüli ülést tart, amelyre valamennyi minisztérium képviselőit meghívták.

A horvát szakemberek csütörtökön vették az első vízmintát a Dunából, Szerbiában azonban már napok óta folyamatosan ellenőrzik a folyó vizét: mindkét országban magasabb szintű készültséget hirdettek. Belgrádban rendkívüli ülést tart a parlament környezetvédelmi bizottsága, amelyre valamennyi tárca képviselőit meghívták, a bizottság elnöke pedig a magyar illetékesekkel is felveszi a kapcsolatot.

A horvát vízügyi szakemberek becslései szerint az iszapszennyezés első hulláma szombaton érheti el a Duna horvátországi és szerbiai szakaszát - azt remélik, hogy a nagy vízmennyiségnek és a jelentős távolságnak köszönhetően komolyabb kárt nem okoz majd a Dunába került veszélyes anyag.

A spliti egyetem egy különleges technológiával segítene az ajkai katasztrófa helyszínén: a kutatók különleges kamerákkal olyan légi felvételeket készítenének a szennyezett területről, amely alapján a mentesítési munkákat is pontosabban lehet majd megtervezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×