INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bekeményítene a bevándorlókkal szemben Sarkozy

Infostart / InfoRádió
Uszítással, az idegengyűlölet szításával és a köztársasági értékek lábbal tiprásával vádolja az ellenzék Nicolas Sarkozyt, amiért kilátásba helyezte, hogy a jövőben megfosztják állampolgárságától azokat a külföldi származású bűnözőket, akik rendőrökre támadnak.

Az államfő a hét végén beszélt új biztonsági terveiről a délkelet-franciaországi
Grenoble-ben, ahonnan néhány napja el kellett menekíteni a bűnüldöző brigád több
tagját, mert helyi gonosztevők bosszút esküdtek ellenük egyik társuk halála miatt.

Nicolas Sarkozy éppen azért érkezett a félmilliós városba, hogy megmutassa: az állami
vezetés nem hagyja megfélemlíteni magát. Az elnök beszédében úgy fogalmazott, hogy helyre kell hozni az ötvenévnyi elhibázott bevándorlási politika súlyos következményeit, és világossá kell tenni a bevándorlók számára, hogy a francia állampolgárságot ki kell érdemelni, aki pedig nem méltó rá, elveszítheti azt.

A jelenlegi szabályozás szerint csak azokat lehet megfosztani állampolgárságuktól, akik súlyosan vétenek az államérdek ellen, például kémkednek vagy terrorcselekményeket követnek el.

Az ellenzék és több emberi jogi szervezet az államfői beszéd elhangzása óta hevesen tiltakozik, mondván, Nicolas Sarkozy a köztársaság alapértékeit és a demokráciát
veszélyezteti, ráadásul elfogadhatatlan módon különbözteti meg a franciákat, amikor "külföldi származású állampolgárokról" beszél.

A kormányzó többséget adó Népi Mozgalom Uniója azonban teljes mellszélességgel támogatja az államfőt, sőt, beszéde óta a belügyminiszter további, a közbiztonságot erősítő elképzelésekkel állt elő. Ezek szerint a jövőben a súlyos bűncselekmények elkövetőit és az emberkereskedelemmel foglalkozókat is megfoszthatják állampolgárságuktól, ahogy azokat is, akik francia földön is folytatják a női klitorisz kimetszésének egyes afrikai országokban gyakorolt hagyományát.

A szigorításokat az elképzelések szerint a szeptemberben benyújtandó, a bevándorlás új szabályait meghatározó törvény tartalmazná. A terveket nemcsak a baloldal, hanem a szélsőjobb is bírálja - utóbbiak úgy vélik, hogy Nicolas Sarkozy legújabb elképzelései csupán szavak, melyeket az eddigi szokásnak megfelelően valószínűleg nem követnek majd tettek. Jean-Marie Le Pen, a Nemzteti Front vezetője mindenesetre a bevándorlás azonnali leállítását követeli az államfőtől.


A címlapról ajánljuk