eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Milyen az internet generáció?

Az élet számukra játék, a világot nem megváltoztatni, hanem működőképesebbé akarják tenni - nagyjából ez a portré körvonalazódik abból a felmérésből, melyet a tőzsdén jegyzett legnagyobb francia cégek megrendelésére készített egy közvélemény-kutató az internet generációnak nevezett 18 és 25 év közötti korosztályról. Az új generáció agyi tevékenységét, valamint értelmi képességét a környezetükben állandóan jelen lévő digitális készülékek mélyen befolyásolták - olvasható a több hónapos munkával készült tanulmányban.

A cégvezetők elsősorban a nagykorúságot elért és a munka piacán megjelenő, "az egérrel és billentyűzettel a kezükben született" fiatalok mentalitására voltak kíváncsiak. A felmérés szerint a számítógép "emlőjén" nevelkedett generációt leginkább az különbözteti meg az idősebb korosztálytól, hogy nem hisz a jövőben, ezért teljesen beleveti magát a jelenbe és egyfajta hedonizmus jellemzi, ami egyeseknél a kemény drogok használatatával vagy a veszélykereső magatartással jár együtt.

A munka világában ennek az a következménye, hogy általában nehezükre esik a távlatos gondolkodás, és csak akkor dolgoznak, ha az elvégzendő munkának látják az értelmét. A közvéleménykutatók által megkérdezetett személyzeti igazgatók szerint ezeknek a fiataloknak a szokásosnál alaposabban el kell magyarázni a feladatukat, az előnyök mellett a hátrányokat is ecsetelni kell, és ha ezt sikerült tisztázni, akkor gyorsnak és együttműködőnek mutatkoznak. Gondolkodás nélkül felmondanak viszont, ha elégedetlenek munkájukkal.

A vizsgálat készítői szerint az internet generáció ahhoz szokott hozzá, hogy az ellentmondásokat egy klikkeléssel elkerüli, kapcsolatai pedig, mivel általában virtuális szinten szerveződnek, kifejezetten könnyedén alakulnak ki. Ennek az az eredménye, hogy egyszerre kerülik a problémákat és a másokkal való nyílt konfrontációt.

Mindezek után nem meglepő, hogy a kutatók figyelmeztetnek: "a mutánsok" nemsokára egy eddig teljesen ismeretlen politikai és morális rendszert fognak kialakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×