eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A kínaiaknál betelt a pohár

Lázadoznak a Párizsban élő kínai bevándorlók; azt mondják, az általuk lakott kerületek egyre veszélyesebbé válnak, a rendőrség pedig nem védi meg őket a többnyire arab származású, egyre erőszakosabb támadók ellen. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az amúgy meglehetősen diszkrét kínaiak a minap tüntetésen hívták fel a figyelmet a tarthatatlan helyzetre. A jelenségről riportot készítő Le Figaro című napilapnak nyilatkozó kínaiak egy része azt mondja: ha a hatóságok nem lépnek, úgy saját védelmi szervezeteket fognak létrehozni.

"Eddig hallgattunk, de immár nem bírjuk tovább. Franciaországban nincs védelem az áldozatok számára" - mondják a Párizs négy keleti területét, a X., XI., XIX. és XX. kerületet átszelő Belleville negyed kínai származású lakói által létrehozott egyesületek képviselői. A városrészt fiatalokból álló bűnbandák terrorizálják, akik a kínaiak kifosztására szakosodtak.

Az utolsó cseppet a pohárban egy júniusban megtartott kínai esküvő körüli csetepaté jelentette. Az egyik elegáns vendéglőben lezajlott ünnepség végén a bűnözők éjfél körül közvetlenül a bejáratnál támadtak rá az esküvőt szervező családra, és a résztvevők által a hagyománynak megfelelően, piros borítékokban átadott pénzadományokat követelték. Az összecsapás hevében az egyik áldozat testőre egy támadót lábon lőtt, ám a kivonuló rendőrség végül csak őt tartóztatta le, a bűnözőt pedig, rövid kórházi kezelést követően szabadon engedték.

Az esetet követően Belleville-ben végképp elmérgesedett a hangulat, a fiatal kínaiak bosszút esküdtek a többnyire arab és afrikai bevándorlókból álló bűnbandák ellen, a negyed lakói pedig június végén az utcára vonultak. A mintegy tízezer résztvevő élhetőbb várost, nagyobb közbiztonságot és az erőszak megfékezését követelte a hatóságoktól.

A helyzetet ismerők szerint a bűnözők azért szemelték ki a kínaiakat, mert rájöttek: sajátos életvitelük, szokásaik miatt valójában könnyű prédát jelentenek. Gyakori például, hogy a cégvezetők egy-egy ünnep kapcsán készpénzzel jutalmazzák alkalmazottaikat, de az illegálisan Franciaországban tartózkodó, feketén foglalkoztatott kínaiak is készpénzben kapják bérüket. Különösen ez utóbbiak megtámadása jelent kockázatmentes vállalkozást, az érintettek ugyanis nem fordulhatnak rendőrséghez anélkül, hogy magukat és a munkáltatójukat le ne lepleznék.

Az éjszakai szórakozás is egyre veszélyesebb vállalkozássá válik, Belleville lakói azt mondják: sötétedés után az utcák elnéptelenednek, és a félelem veszi át a hatalmat. Az egyik befolyásos kínai szervezet vezetője azt mondta: a jövőben minden egyes támadást jelentenek a rendőrségen, a frissen érkezőket pedig az eddiginél alaposabban tájékoztatják a francia jogrendszer működéséről. A bizalmatlanabbak mindeközben, a negyedben keringő hírek szerint legalábbis, önvédelmi milícia szervezésén dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×