eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Olajkatasztrófa: hergeli a BP vezetője az amerikai közvéleményt

Ismét kudarccal zárult a BP olajcég újabb kísérlete, hogy megfékezze az olajszivárgást a Mexikói-öbölben. A cég vezérigazgatója elismerte, hogy a vállalat nem készült fel a katasztrófára. Közben a másfél kilométer mélyből a felszínre tört olaj már a floridai partokat fenyegeti.

Nem sikerült a BP legutóbbi próbálkozása sem - a kútfejre helyezett dobozból nem tudták megkezdeni az olaj kiszivattyúzását, mert ismét jégszerű kristályok képződtek, melyek dugulást okoztak csőben. Tetézte a bajt, hogy a sérült szerkezetet átvágó fűrész beragadt, és 12 órába telt, míg kiszabadították. A cég csütörtökön azt tervezte, hogy levágja azt a sérült csövet, amelyből az olaj ömlik, és egy másikat csatlakoztat hozzá. Ezzel azonban még nem állítják le a szivárgást.

Tony Hayward, a BP vezérigazgatója azt mondta a csütörtöki Financial Timesban: teljességgel jogosak a céget a felkészületlensége miatt érő bírálatok. Ugyanakkor a BP-nek eddig sikerült távol tartania a dél-keleti partvidéktől a szennyezést - mondta. "Ahhoz képest, hogy mennyi olaj ömlött ki, nagyon kevés jutott a partra" - tette hozzá. Ezzel azonban talán még inkább olajat önt a tűzre és tovább hergeli a már amúgy is dühös amerikai közvéleményt.

A BP legújabb próbálkozása ideiglenesen akár ötödével is megnövelheti a tengerbe kerülő olaj mennyiségét. Közben fúrják azt a két másik kutat, amelyeken keresztül véglegesen elzárhatják majd a forrást, de ez akár nyolc hétig is eltarthat.

Amerika legnagyobb olajszennyezése április 20-án kezdődött, amikor 11 halálos áldozatot követelő robbanás történt a Deepwater Horizon olajplatformon.

Eddig a szennyezés főleg Lousiana állam partjait sújtotta, de most már Mississippi, Alabama és Florida is veszélyben van. A folt már csak tíz kilométerre van a Florida nyugati határán fekvő Pensacola strandjaitól.

A hatóságok a tengeren kifeszített, úszó gátakkal próbálják visszatartani az olajat, de az valószínűleg a hétvégére eléri a partot. Florida számára mindez érvágás lesz, mert az állam jelentős részben a turizmusból tartja el magát. Illetékesek azonban igyekeznek hangsúlyozni, hogy egy nagy területű államról van szó, amelynek egyes részei - különösen távol esnek a szennyezéstől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×