eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Van-e értelme a diákok megbuktatásának?

Az iskolai tanév végének a közeledtével ismét fellángolt a vita Franciaországban arról, van-e értelme, illetve haszna a diákok megbuktatásának. A szülők az Állami Számvevőszék nemrég közzétett jelentésére hivatkozva azt mondják, hogy ez káros és hatástalan, a témával foglalkozó szociológusok egy része úgy véli, az évismétlés a diákok önbecsülését károsítja, a tanárok azonban meglehetősen zokon veszik az egyre gyakoribb, sokszor a szakmai hozzáértésüket is megkérdőjelező beavatkozásokat.

Az Állami Számvevőszék munkatársai három éven át elemezték az oktatási rendszer hatékonyságát, és egyebek mellett arra a következtetésre jutottak, hogy Franciaország az évismétlők bajnokává lépett elő, a 15 évesnél fiatalabb diákok 40 százaléka ugyanis legalább egyszer megbukik. Szakértők szerint nemcsak a buktatás, mint módszer eredményessége kérdőjelezhető meg, hanem az tetemes állami pénzt is fölemészt.

Nem véletlen tehát, hogy néhány héttel az úgynevezett osztálytanácsok összeülése előtt, amelyen a tanárok mellett az adott osztály diákjainak, valamint azok szüleinek a képviselői az iskolai eredményekről, a kiszabandó esetleges büntetésekről, illetve a bukásokról döntenek, ismét a figyelem középpontjába került ez az évek óta vitatott nevelési eszköz.

A kutatók szerint a tanulási nehézségekkel küzdő diákok számára az lenne az igazi megoldás, ha velük az iskolák kiemelten foglalkoznának, ám ehhez több tanárra, és ezzel párhuzamosan több pénzre lenne szükség. És bár egyes intézményvezetők helyenként kísérletet is tesznek erre, a költségvetési korlátok, valamint a kormány tervei nem sok jóval kecsegtetnek az ügyben.

Az oktatási minisztérium például jövőre 16 ezer tanári állás megszüntetését tervezi, és ennek végrehajtása érdekében a tárca vezetője levelet küldött a tanfelügyelőségeknek, melyben egyebek mellett az osztályok létszámának a felemelésére, és ezzel párhuzamosan a tanárok számának a csökkentésére biztatja őket. Ami éppen a szöges ellentéte annak, amit a szülők és az évismétlést ellenző szakértők követelnek.

Az ügy kapcsán az amúgy meglehetősen nyugodt ember hírében álló Jack Lang egykori szocialista oktatási miniszter is megszólalt, nemes egyszerűséggel "huszárpolitikának" minősítve a tárca jelenlegi vezetőjének a javaslatát. A politikus azt mondta: a jobboldal 2002 óta nem kevesebb, mint 150 ezer tanári állást szüntetett meg, és a "rombolást" tovább folytatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×