INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

A görögök az amerikai bankokat hibáztatják

Infostart

Görögország pert indíthat azon amerikai bankok ellen, amelyek szerinte elősegíthették az adósságválságot. George Papanderu miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta: az amerikai bankok "komoly felelősséget" viselnek a válságért.

Papandreu egy kérdésre válaszolva azt mondta a CNN-nek, hogy Görögország a befektetési bankok áldozata volt, és hogy a csalás, az átláthatóság hiánya és a komoly felelősség kifejezések jutnak az eszébe. Arra a kérdésre, hogy jogi eljárást kezdeményeznek-e, úgy válaszolt: nem zárja ki a lehetőséget.

A görög parlament jelenleg vizsgálatot folytat azoknak az üzleteknek az ügyében, amelyeket 2000-ben az akkori görög kormány kötött a Goldman Sach befektetési bank segítségével.

Az akkori kabinetnek egy sor pénzügyi művelettel sikerült elrejtenie azt, hogy mekkora államadóssága volt az országnak.
Angela Merkel német kancellár is különösen élesen bírálta a bankok szerepét az adósságválságban, csaló praktikákat emlegetett, és sürgette, hogy az európai kormányok csapjanak le az úgymond "zavarosban halászó spekulánsokra".

Görögország fájdalmas árat fizet a múltbeli túlköltekezésért - írja az AFP arra utalva, hogy a görög kormány a bérek és a nyugdíjak csökkentésével és az adók növelésével akarja mérsékelni a masszív költségvetési hiányt, amelyet eddig az egyre inkább emelkedő hozamú állampapírok kibocsátásával próbáltak kezelni.

Papandreu miniszterelnök szerint az idei év első negyedévében 40 százalékkal csökkentették az állami kiadásokat a tavalyi év hasonló időszakához képest, az áfa-bevételek pedig 10 százalékkal növekedtek. A kormányfő ismét bírálta az adóelkerülés gyakorlatát, mert szavai szerint ez kényszerítette térdre az országot. Közgazdászok szerint a nemzeti bevétel 30-40 százalékát adja a feketegazdaság.

A londoni Times beszámolt arról, hogyan csaptak le a pénzügyminisztérium emberei a múlt héten az egyik elegáns athéni negyedben praktizáló orvosokra. Ezek gyakran borítékban teszik zsebre a pénzt, de közben alacsony jövedelmet jelentenek csak be. 151 vizsgált orvos közül 34-nek például évi 10 ezer euró (2700000 Ft) körüli éves jövedelme volt tavaly. Egy szülésért általában több,mint 400 ezer forintnyi eurót kérnek az orvosok. Egy vizit "borítékos" ára pedig 12 000, vagy akár 25 000 Ft is lehet.

Egy vasárnapi közvélemény-kutatás szerint a lakosság közel kétharmada úgy véli: az ország elkerüli az államcsődöt, egyharmad felett van azonban azoknak a száma, akik szerint nem.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018