eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma

Olajkatasztrófa: egymásra mutogatnak a cégvezetők

Alapos fejmosást kapott az amerikai Kongresszusban annak a három olajcégnek a főnöke, amelyeket felelősnek tartanak a mexikói-öbölbeli szennyezésért. Az igazgatók egymásra próbálták hárítani a felelősséget, miközben egyes törvényhozók a Titanic emberi mulasztásból bekövetkezett katasztrófájához hasonlították az olajszivárgást.

Kezüket a magasba tartva tettek esküt a BP, a Halliburton és a TransOcean olajcégek vezetői az amerikai Kongresszusban, hogy az igazat mondják a Mexikói-öbölben máig terjedő szennyezésről. Amikor azonban leültek, egymásra kezdtek mutogatni.

Lamar MCKay, a BP America elnöke azt mondta: ha felelősségről és hibáról van szó, akkor az erre az asztalra tartozik - csakhogy az asztalánál foglalt helyet a két másik cég képviselője is.

A kongresszusi képviselők közben az emberi történelem nagy technológiai katasztrófáihoz, tehát olyan balesetekhez hasonlították az ügyet, ahol mulasztás okozta a tragédiát. Jeff Bingaman, a szenátusi Energia és Nyersanyag Bizottság elnöke a Titanicot, a Three Mile Island-i atomreaktor balesetét és a Challenger űrsikló katasztrófáját említette. "Biztos kiderül, hogy sorozatos emberi és rendszerhibákkal szembesülünk majd" - mondta.

Az olajban gazdag Alaszka szenátora, Lisa Murkowski szerint az energiatermelés mindig is kockázatos lesz, de nem lesz kegyelem, ha világosság válik, hogy a cégek törvényt sértettek.

Nemcsak a törvényhozók idegesek a szivárgó olaj miatt. "Az elnököt minden és mindenki frusztrálja, mert még mindig ömlik az olaj" - fogalmazott Barack Obama szóvivője, Robert Gibbs.

A BP közben csütörtökön egy új kupolával próbálja majd letakarni a szivárgás forrását, azt követően, hogy az első kísérlet kudarcot vallott.

Az ügy kihat a most benyújtott amerikai klímaváltozási törvényjavaslatra is. A szövegbe ugyanis bekerült az a kitétel, hogy az egyes szövetségi államok megvétózhatják a szomszédos államok partvidékén indítandó olajkitermelést, ha fenyegetve érzik magukat.

A szenátorok biztosítékot kértek a BP-től, hogy az megfizeti a többmilliárd dolláros gazdasági és környezeti kárt. Lamar Mckay megismételte: cége állja a kármentesítés költségeit és a "legitim" kárköveteléseknek is eleget tesz. A BP az olajkút tulajdonosa és általános üzemeltetője, a Transocean az olajplatform tulajdonosa, a Halliburton pedig alvállalkozóként telepítette a kútból kivezető csövet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×