eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pozsony szerint a magyar pártok direkt megsértik a nyelvtörvényt

A szlovák kulturális minisztérium nem tetszésének adott hangot amiatt, hogy szlovákiai magyar pártok választási plakátjai tudatosan megsértik a nyelvtörvényt.

Több szlovákiai lap is beszámol arról, hogy az MKP magyar nyelvű választási óriásplakátokat helyez el május elejétől Szlovákia-szerte, hogy így is tiltakozzon a szlovákiai államnyelvtörvény ellen. Mint Bárdos Gyula, a párt frakcióvezetője a lapoknak nyilatkozta, az MKP nem tart attól, hogy a nyelvtörvény megsértése miatt megbüntetik, sem attól, hogy szlovák nemzetiségű szavazóik esetleg elpártolnak tőlük.

Mint mondta, nem akarják diszkriminálni szlovák nemzetiségű polgártársaikat, akik abban a régióban élnek, ahol szavazóik. A párt minden más kampányanyaga és szórólapja kétnyelvű lesz, sőt az egyéni kampányok során is megjelennek kétnyelvű plakátok - hangsúlyozta Bárdos Gyula.

A frakcióvezető szerint a választási törvény nem rendelkezik arról, mit tartalmazhatnak és mit nem a választási hirdetések, a nyelvtörvény pedig nem rendelhető a többi jogszabály fölébe.

Törvénysértőek a másik szlovákiai magyar párt, a Bugár Béla vezette Híd - Most óriásplakátjai is, melyek ugyan kétnyelvűek, ám a magyar szöveg szlovák fordítása kisebb betűkkel van feltüntetve, mint a magyar felirat. A nyelvtörvény pedig kimondja, hogy kétnyelvű szöveg esetén, első helyen a szlováknak kell szerepelnie, legalább ugyanolyan nagy betűkkel, mint az idegen nyelven feltüntetett szöveg.

A szlovák kulturális minisztérium, amelynek hatáskörébe a nyelvtörvény betartásának ellenőrzése szóvivője révén bírálta az MKP kezdeményezését.

Az MKP viselkedése bizonysága annak, hogy indokolt volt a nyelvtörvény módosítása - állította a SITA hírügynökségnek Jozef Bednár szóvivő. Arról, hogy törvénysértés történt-e, és az esetleges további lépésekről, illetve szankciókról a minisztérium csak a vizsgálatok után nyilatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×