eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma

Tengeri szélparkot avattak Németországban - a jövő útja?

A német környezetvédelmi miniszter ünnepélyes keretek között felavatta az Alfa Ventus nevű tengeri szélparkot. A szélenergiát hasznosító, tengerbe telepített német szélpark költsége elérte a negyedmilliárd eurót. A kiadásokat három energiakonszern fedezte - jelenti németországi tudósítónk, Vincze András.

 A szélerő jövőben egyre nagyobb szerepet játszik az energiaellátásban - állapította meg Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter a 12 óriási szélkerékböl álló, első német tengeri szélpark felavatása alkalmából. Három német energiakonszern, az EoN, a Vattenfall és az EWE közösen létesített szélparkja 45 kilométerre Borkum szigetétől épült és, mint a miniszter elmondta, remélhetőleg dacolni fog a természeti erők, kiváltképpen a tenger hullámainak kihívásaival.

A 12 szélkerék egyelőre összesen 60 megawatt áramot termel, de a telepet az elkövetkező években jelentősen ki akarják bővíteni
és azt remélik, hogy húsz éven belül már legalább 25 ezer megawatt áramot tudnak nyerni. Az Alfa Ventus névre keresztelt szélpark 4 négyzetkilométer kiterjedésű és az egyenként ezer tonna súlyú turbinák 150 méter magasságban emelkednek ki a vízből. A tervezők alaptalannak nevezték környezetvédők aggodalmát, amely szerint a szélkerék veszélyeztetik a vándormadarak vonulását.

A tengerbe telepített szélparkok terén Németország még elmarad Nagy-Britannia és Hollandia mögött. Szárazföldön azonban már jelenleg 21 ezer szélturbina szolgáltat áramot. Becslések szerint az energia-igény hat-hét százalékát a szélerőből nyerik. Viharos napokon azonban ezek a turbinák már több órán át képesek a háztartásokat árammal ellátni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×