eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Külföldre menekülnek a pénzügyi katasztrófa elől

Egykor gazdag ország volt, de most sokak szerint szegénység következik. Egyre több lakosa hagyja el Izlandot, vagy a munka miatt, vagy azért, hogy a gyerekeinek jobb jövőt biztosítson. Az Atlanti-óceáni sziget valutája két éve omlott össze, és az ország hatalmas pénzeket fizet ki bankjai adósainak.

Tavaly vándoroltak ki 1887 óta a legtöbben az országból. Bár a 10 ezer ember nagyobb országokban nem tűnhet soknak, a 300 ezres lakosú Izland esetében jelentős számról van szó.

Az AFP megszólaltatta az egyedülálló anya és egykori ingatlanügynök Anna Margaret Björnsdottirt. A 46 éves nő szerint az a legjobb, ha kislányával, Olaviával Norvégiába költöznek, hogy a gyereknek, felnőve, ne kelljen majd fizetni az országra nehezedő adósságot. Björnsdottir azért fontolgatja a kivándorlást, mert sok honfitársához hasonlóan külföldi valutában vett fel a hiteleit, a korona összeomlása után pedig a duplájára ugrottak törlesztő-részletei.

Svanjörn Einarsson, háromgyermekes családapa közben átmeneti megoldást talált. Mivel otthon nem volt munkája, a mérnök Norvégiában dolgozik hat-hat hetet, és egy hétre utazik haza. "Munka közben elfelejtek mindent, de az esték nagyon nehezek" - mesélte az AFP-nek.

Az addig büszke elszigeteltségben élő Izlandot a rizikós hiteleket felvevő, majd azokat csábító kamatokkal továbbadó helyi bankok 2008-as összeomlása rántotta a mélybe. A nemzeti valuta értéke zuhanni kezdett, a csődtől az IMF mentette meg az országot. A szigetről elsőként a lengyel vendégmunkások távoztak.

Először megbukott a konzervatív kormány, amely elnézte a bakárok ténykedését, majd hatalomra került egy baloldali kabinet, amelynek olyan fontos Izland jó híre, hogy kamatostul vissza akarja fizetni a brit és holland kormánynak az IceSave takarékszámlákra tett pénzt. A két kormány több mint 340 ezer állampolgárát kártalanította az izlandi bankba tett elveszett pénzük miatt, és most közel négymilliárd eurót akar a szigetországtól.

Az izlandiak 93 százaléka viszont az idei népszavazáson nemet mondott a fizetési feltételekre, mert az amúgy is visszaesett életszínvonal brutális romlásától tart, és a politikai elit hibájának tartja a pénzügyi katasztrófát. Ebben a helyzetben döntenek úgy sokan, hogy inkább külföldön telepednek le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×