INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Német recept a válság ellen

Infostart / InfoRádió
Pénzügyi válság idején végy fel kölcsönt! Ezt a régi bölcsességet alighanem megszívlelték a németek, ugyanis egy most közzétett felmérés szerint tavaly 17 százalékkal több árut vásároltak hitelre, mint a krízis előtti esztendőben.

Kíváncsi volt a hitelek visszafizetéséért felelős németországi intézet, hogy milyen hatással lehetett a pénzügyi válság a fogyasztók vásárlási szokásaira. Az eredmény: 17 százalékkal több árut vásároltak kölcsönből, mint egy évvel korábban.

 A cég által készíttetett tanulmányból az is kitűnik, hogy a kereskedelemben tavaly több terméket kínáltak alacsony kamatú hitelre, illetve részletfizetésre, mint 2008-ban. A felmérés szerint általában közvetlenül a kereskedőkkel állapodtak meg a vásárlók, ugyanis a bankkölcsönök száma csupán 10 százalékkal emelkedett.

Ebből az is kiderül, hogy eredményes volt a kormány gyors beavatkozása a hitelforgalom fenntartására. Emlékezetes: Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére már a krízis kitörése utáni hetekben több milliárd eurót bocsátottak az pénzügyi lejtőre jutott bankok rendelkezésére.

Legtöbben autó- illetve ingatlanvásárlásra vettek fel kölcsönt. A kiskereskedelemben részletre főleg elektrotechnikai termékeket vásároltak. Leggyakrabban a családlapítók, tehát a 30 és 40 év közötti korosztály képviselői kértek hitelt.


A címlapról ajánljuk