INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Amerikaiakat is toboroznak az iszlám szélsőségesek

Infostart

Új jelenség-e az amerikai születésű iszlamista szélsőségesek megjelenése - találgatják biztonsági illetékesek az Egyesült Államokban. A héten az amerikai sajtó tele volt egy szőke, philadelphiai nő történetével, aki egy iszlamista sejt élére állva meg akart gyilkolni egy svéd karikaturistát.

Collene LaRose hosszú órákat töltött az interneten és az a vágy hajtotta, hogy valamilyen módon segítsen az iszlamista szélsőségeseknek. YouTube-videót készített, elnevezte magát "Dzsihád Jane-nek", és iszlamista szélsőségesekkel keresett kapcsolatot. Azt tervezte, hogy egyikükhöz feleségül megy, hogy a párja Európába utazhasson, ahol megölik az elhíresült Mohamed-karikatúrák egyik svéd szerzőjét. Még arra is hajlandó volt, hogy az ügy érdekében feláldozza az életét.

LaRose barátja elmondta: öt év alatt soha nem gyanakodott arra, hogy a nőnek vallásos nézetei lennének, vagy akár hogy érdekelné az iszlám. A nő azonban augusztusban szó nélkül kiköltözött lakásukból, és a vádemelés szerint Európába utazott, hogy segédkezzen Lars Vilks megölésében.

A vádemelés szerint Collen szélsőségesek iránti szimpátiája fokozatosan erősödött meg, ahogy az interneten európai és dél-ázsiai terroristagyanú elemekkel kezdett el beszélgetni. Egy idő után beleegyezett abba, hogy megöli Vilkst, aki azzal dühített fel sok muzulmánt, hogy kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője szerint több amerikai nő ellen is vádat emeltek a terrorizmus-ellenes törvények megsértése miatt.

LaRose-t október 15-én tartóztatták le, és még óvadék ellenében sem voltak hajlandók szabadlábra helyezni a hatóságok, amelyek szerint új fenyegetést jelent, hogy a szélsőségesek amerikaiakat akarnak toborozni terrorakciók végrehajtásához. A 46 éves LaRose feltételezett társait kedden, Írországban tartóztatták le. Két algériait, két líbiait, egy palesztint, egy horvát és egy amerikai állampolgárt fogtak el - utóbbi az egyik algériai felesége.

Közben három svéd újság is publikálta szerdán a Mohamed-karikatúrákat azzal a magyarázattal, hogy azoknak hírértékük van, és a szólásszabadság jelképei. Vilks azt mondta: örül, hogy nem sikerült az ellene tervezett merénylet, és elmondta: egy biztonságos szobát hozott létre házában és szögesdróttal vette körül a házat, amibe áramot vezetett.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018