INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Európában leáldozott a vezető hitelminősítőknek?

Infostart

Röviddel a német kancellár és a görög kormányfő berlini találkozója előtt a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank fontolóra vette uniós hitelminősítő intézetek létesítését. A Handelbslatt című kereskedelmi napilap arról ír, az Európai Unió tagállamai elégedetlenek a világ két vezető hitelminősítőjének működésével.

A pénzügyi válság, majd Görögország anyagi helyzetének megingása kétségbe vonta a világ vezető hitelminősítő intézeteibe vetett bizalmat. Az Európai Unió tagállamai szívesebben vennék az amerikai helyett európai hitelminősítők fellépését, ezért - a Handelsblatt című napilap értesülése szerint - most arra ösztönzik az Európai Központi Bankot, hogy tegyen lépéseket az eddig globálisan működő amerikai hitelminősítők globális egyeduralmának megtörésére.

A Handelsblatt úgy tudja, hogy az uniós országok pénzügyminiszterei rövidesen felkérik az Európai Központi Bankot független európai pénzügyi ellenőrző szervek létesítésére, amelyek feladata az egyes országok anyagi helyzetének figyelemmel kisérése lesz. Ezáltal függetleníthetnék magukat az eddig domináns Moody's vagy Standard&Poor's tevékenységétől.

A német újság idézi a Központi Bank vezető alkalmazottait, akik szintén úgy vélik, hogy a két nagy amerikai hitelminősítő súlyos hibákat követett el a pénzügyi válságot megelőző időszakban, és ezt a jövőben sem lehet kizárni. Kifogásolják azt is, hogy a Moody's továbbra is kedvező anyagi képet fest Görögországról, ugyanis Athén adósságosztályzatát változatlanul az elsőrendű A-sávban állapítja meg, holott a Standard&Poor's már leminősítette Görögország államháztartási helyzetét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018