eur:
389.45
usd:
361.9
bux:
68631.13
2024. május 7. kedd Gizella

"Nősténymajmokká" változtatják a nőket a zöldek?

Franciaország egyik vezető feminista írója szerint a zöld mozgalom aláássa a nők évtizedek óta elért jogait, és "otthon ülő földanyákká" akarja változtatni őket. Új könyvében azt írja, hogy ha nőkről van szó, akkor a zöldek egy követ fújnak a konzervatívokkal - és a gyermekpszichológusokkal.

Elisabeth Badinter haragszik - egyszerre a mosható pelenkákért kampányoló zöldekre, az anyatejjel való szoptatást forszírozó aktivistákra és a gyerekpszichológusokra.

Franciaország vezető feminista írója "Konfliktus, a Nő és az Anya" című könyvében azt írja, hogy az új konzervatív forradalom aláássa azt, amit a francia nők az utóbbi évszázadban elértek.

Kirohanása azonban azt is jelzi, mennyire összekuszálódtak az ideológiai vonalak a modern társadalmakban. Az angol nyelvű országokban általában a konzervatívok vagdossák a "politikailag korrekt" jelzőt a túl engedékenynek tartott liberálisokhoz. Franciaországban azonban éppenséggel a női jogvédő Badinter az, aki konzervativizmussal vádolja a liberálisokat. Szerinte ugyanis egy "banda" elviselhetetlen bűntudatot akar kelteni azokban a nőkben, akik nem maradnak otthon és nem szoptatják gyerekeiket, amíg csak lehet.

"A tökéletes francia anya" - írja - "hat hónapig szoptat, és nem viszi bölcsödébe gyerekét, mert a babának a mamával kell lennie. Gyanakszik minden műanyag- és nem biotermékre. A konzerv bébiétel az önzés jelképe lett" - jegyzi meg.
Még azért is bírálják a nőket, ha szülés közben érzéstelenítést kérnek, mert szembeszállni a természettel "rossz dolog".

Olyan, mintha nősténymajmok lennénk - panaszolja fel a 65 éves, és Franciaországban eddig igen népszerű író, aki kigúnyolta a "müzlifaló környezetvédőket". Badinter a francia jobboldalt okolja, amelynek kormányai a 90-es években a gyeshez hasonló támogatást vezettek be.

A kirohanásra nem maradt el a reakció. Badintert megvádolták azzal, hogy tagadja az anyaság lényegét, és elfelejti, hogy a nőknek továbbra is lehetőségük szabályozni, hogy akarnak-e gyereket. A gyerekek felnevelése pedig sikerélményt okoz - mondta a kormányzó UMP párt egyik női képviselője.

Franciaországban az ipari országok között a legmagasabb azoknak a nőknek az aránya, akik első gyermekük születése után visszatérnek a munkába. Ugyanakkor itt a legmagasabb a születési arány is Európában.

Badinter úgy látja, ha túl nagy a nyomás az anyákon, hogy maradjanak otthon, akkor éppenséggel csökkenni fog a születési ráta. A férfiak pedig felmentést kapnak a házimunka alól, és odavész a nők szabadsága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×