INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

Megsérti a csendrendeletet, aki rosszkor petárdázik

Infostart

Németországban kedden megkezdődött a szilveszteri petárdák és röppentyűk árusítása. Az elmúlt évek baleseteiből okulva a hatóságok csak rövid ideig engedélyezik árusításukat, egyben pedig ismételten óvják a lakosságot az olcsó zugtermékektől, amelyek súlyos testi sérüléseket okozhatnak.

A Münchent Salzburggal összekötő autópályán a napokban a vámhatóságok átvizsgáltak egy gyanús teherautót, és kereken 100 ezer szilveszteri petárdát foglaltak le. A Kínában gyártott termékeket eredetileg a német városok bolhapiacain akarták értékesíteni, a hivatalos áron kínált petárdáknál jóval olcsóbban.

Tény, hogy az állami minőségellenőrző szerv által jóváhagyott röppentyűk és óriási csillagszórók drágák, azonban ezek kevésbé balesetveszélyesek, mint a zugtermékek.

A hatóságok már napok óta figyelmeztetik a lakosságot, hogy csak az ellenőrző szerv pecsétjét viselő petárdákat és röppentyűket használjon házi tűzijátékra. De még ezeket a BAM felirattal ellátott termékeket sem szabad kiskorúaknak eladni. Az elmúlt években ugyanis súlyos balesetek forrása volt a szilveszteri röppentyűeregetés.

Azonban nemcsak a látványos fényeffektusokat kiváltó és zajos petárdák árusítását szabályozza a törvény, hanem felhasználásukat is. Szilveszter napján délután hat órától január 1. reggel hét óráig engedélyezett a röppentyűk eregetése, illetve puffogtatása. Akit szilveszteren kívüli időpontban tetten érnek, arra a csendrendelet megsértése címén komoly pénzbírság vár.

A rendőrség szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, idén arra is ügyelni fognak, hogy a lakosság betartsa azt a nemrég életbe léptetett intézkedést, amely tiltja a kórházak, szeretetotthonok és menhelyek közelében röppentyűk indítását. Ugyancsak tilos műemlékkörzetté nyilvánított belvárosokban a privát tűzijáték, mert ezáltal veszélyeztetik az ódon épületek biztonságát.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018